Folytatódik a szezon

2010.07.31. 19:59

Saldenzar újra a Kincsem Parkban!

Három hét szünet után ritka gazdag programmal folytatódik a galopp szezon. A nap főfutama a Kisbér Díj, melynek szenzációja, hogy hosszú szünet után újra láthatjuk a Kincsem Parkban a 2007-es Év lovát, a Hármas Korona nyerő Saldenzart.

Nagy futtatói kedv jellemzi augusztus első versenynapját, a tizenegy magyar futamban 104 telivér áll rajthoz. Az első futamban (V/b. hp.) mindjárt tizenegy, köztük egy olyan kanca (Anna-Panna), aki legutóbb 4,5 éve futott. De a többieket sem láthattuk gyakran az idén, a tizenegy induló az idei szezonban összesen 20 alkalommal állt mindössze starthoz. Ezért borzasztó nehéz megtippelni, melyik ló milyen formában is lehet, én holnap talán a Denebola (Barabás Judit), Betolakodó (Ján Alexandra am.), Tiszató (Paizs G.), Csipke (Varga Z.) négyesből válsztom majd ki a nyerőmet.

A Nyeretlen kétévesek mezőnye kisebb, itt csak nyolcan futnak, a nyolcból négy csikó debütál. Az indulók közt két import kétévest találunk, a többi magyar tenyésztés, így könnyen lehet, hogy újra hazai tenyésztésű ló nyeri a csikóversenyt. A sok nevezés miatt kettéosztották az Augusztusi Díjat. Az 1400 méteres díj első része a harmadik futam lesz nyolc, a második része a kilencedik futam tíz indulóval. Az első részben a Jezsuita (J. Línek) – Vanity Queen (Tormási Gy.) kettőst, a másodikban talán The Artful Dealert (Varga Z.) lehet kiemelni.

Nincs kiemelkedő esélyese a Papp István II. emlékversenynek. Az 1600 méteres futamban kilencen indulnak, köztük két Kovács Sándor idomítás (Love Craft (J. Línek) és Zengős (Bakos G.)), tőlük mindenképpen jó futást várok. Jó hír az élő lóverseny szerelmeseinek, hogy a francia futam miatti szünet a sűrű program miatt csak ötven perces lesz. A szünetet egy 2100 méteres hendikep követi, tíz indulóval. A hosszú távú verseny győztesét én a Kona (Varga Z.), Szamóca (J. Línek), Douxelia (J. Pavlicek) hármasból várom.

A belföldi tenyésztésű Nyeretlenek Versenyével folytatódik a nap, ahol  a „kis Szamuráj”-tól várok jó szereplést, Szfinx két második hely után most talán elveszti nyeretlenségét. Az 1400 méteres Epsomi Díjban izgulhatunk ezután, ahol több sprinterünk is rajthoz áll. Közülük Makaam (L. Kasal) ha nem sokallja a távot megszerezheti a győzelmet, de ehhez biztos lesz egy-két szava Morasconak (J. Pavlicek) és Midalgonak (J. Havlík) is, bár ők általában ennél hosszabb távon eredményesebbek.

Az osztott Augusztusi Díj második részével már foglalkoztunk, így jöhet a napi főfutam, a 2000 méteres Kisbér Díj. A futam Elit kategória besorolású, de néhány induló tulajdonképpen Gd-1-es versenyekbe való. Én nagy tisztelője és szurkolója vagyok Saldenzarnak (Bakos G.), aki 2007-ben a Hármas Korona megnyerésével örökre beírta magát a magyar lóversenyzés történelemkönyvébe. Képessége alapján nyerő eséllyel indul, de ne felejtsük, hogy egy súlyos sérülés miatt sokat kihagyott és visszatérése óta még nem sikerült nyernie. Ettől függetlenül nálam 1-2 a ló, szerintem a győzelemért kell küzdenie. Aki a legnagyobb ellenfele lehet az az FVM Díjat megnyerő Garabonciás (J. Línek). Ő legutóbb hatalmas formát futott, de az egy 800 méterrel hosszabb verseny volt. Szoros küzdelmet, nagy befutót várhatunk ettől a két telivértől. De feledkezzünk meg a többiekről sem, hisz a futam másik kilenc indulója sem epizódszerepre készül. Itt van mindjárt Limoncello (J. Havlík), aki az Igazgatóságiban és a Millenniumiban is jól futott, vagy Windsor (Simon F.), aki erre a távra nem is túl rég megverte már Garabonciást. Abban a bizonyos futamban Rendezvous (Varga Z.) csak egy rövid fejre volt az ESDE-s ló mögött, de ahhoz képest súlyban most rosszabbul áll. Egy hónapja tért vissza Suitcase Susie (L. Kasal), aki elsőre nem futott rosszul és ha tovább javulva visszanyeri régi formáját, könnyen felérhet a dobogóra. A Telivér Farm három lovat indít a futamban, közülük Sarpedon (S. Georgiev) tűnik a legjobbnak, az FVM Díj fejhosszas második helye szép eredmény volt tőle, de ebben a futamban súlyban most sokkal rosszabbul áll. Tellesteem (ifj. Kozma I.) és Invited (J. Pavlícek) a másik két Telivéres ló, mindketten nyerés után futnak, győzelmeiket azonban alacsonyabb osztályban érték el. Két lóról nem beszéltünk még, az egykori klasszis Kopja (Deczki A.) sérülése után nem nagyon talál magára, Grand Csarló (Tormási Gy.) pedig komoly feladatot kapott ezzel a díjjal, mivel ő általában alacsonyabb osztályokban fut eredményesen.

A szokásosnál több magyar futam miatt két verseny is követi majd a Kisbér Díjat. Az egyik egy III. osztályú hendikep lesz, ahol én a Napfény (Varga Z.), Nemzeti Összefogás (J. Línek), France (L. Kasal) hármasból várom a nyerőt, majd egy 1400 méteres V. osztályú hendikep zárja a napot, ahol a tíztagú mezőny fele nyerhet, ezért itt inkább nem vállalkoznék tippelésre.

Szóval már csak néhány óra és folytatódik végre a szezon. És kíváncsian várjuk, hogy a folytatás mennyiben tér majd el attól, amit eddig megszoktunk, hisz néhány hete új igazgató irányításával folyik a munka a Kincsem Parkban. Persze ez a néhány hét még nem volt elég arra, hogy minden gyökeresen megváltozzon, de talán már holnap is látunk néhány bíztató jelet.

Ahogy nézegettem a meteorológiai weboldalakat, holnap kánikulamentes jó időre számíthatunk, olyan 26-30 fok közti hőmérséklettel. Nem volt egységes időjósaink véleménye abban, hogy lesz-e zápor, az általam meglátogatott 3 oldalból kettő száraz időt tippelt, remélem nekik lesz igazuk. De azt hiszem ilyen program mellett teljesen mindegy milyen lesz az idő, a legjobban azok járnak, akik holnap délután a Kincsem Parkot választják. Csak a Forma-1 kedvelői ne felejtsék el beprogramozni otthon indulás előtt a felvevőkészüléküket.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr932189889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása