Goodwood Cup 2010

2010.07.29. 00:56

Eljön-e a Vízöntő kora?

Csütörtökön rendezik meg a Goodwood-i míting magyar szemmel legkedvesebb versenyét, a Goodwood Cup-ot. Bár nem ez a versenysorozat legrangosabb futama, mi mégis e kupát választottuk ki, hogy olvasóink figyelmébe ajánljuk, s erre hazafias okunk van. E versenyben vitte ugyanis győzelemre Blaskovich Ernő színeit Kincsem, a világ valaha élt legsikeresebb versenylova.

A West Sussex grófságban található Goodwood Racecourse (Goodwood-pálya) magánkézben van, az utolsó fűszálig Richmond hercegének tulajdona. A család tagjai II. Károly királynak, a lóversenyzés atyjának (az uralkodó becenevét kedvenc lováról, Old Rowley-ról kapta, s innen származik a Newmarket-i Rowley Mile Racecourse elnevezése is) egyenesági leszármazottjai, így nem meglepő, hogy a mai napig a brit versenykalendárium ékköveként emlegetett míting megszervezését, legalábbis annak felügyeletét nagy buzgalommal látják el. A versenyeket azonban nem a passzió hozta a derék Charles Lennox, Richmond 3. hercegének birtokára a XIX. században, hanem a kényszer.

Az 1800-as évek elején komoly veszéllyel kellet szembenéznie Nagy-Britanniának. Ezt a veszélyt Napóleon ambíciói jelentették, aki fejébe vette, hogy I. Vilmos példáját követve, Frankhonból hódítja meg a szigetországot. Angol földön nem kis riadalmat okozott a tábornok ötlete, akit csak Ogre-nek azaz szörnyetegnek hívtak tiszteletet nem ismerő ellenfelei. (E sorok írójának sok külföldi ismerőse véli úgy, hogy az „ogre” szó rokonítható a „Magyarország” tulajdonnévvel - Hongrie, Hungary. No comment.) A britek szívéhez mi sem állt közelebb a történelem során, mint a gondolat, hogy különböző, kisebb-nagyobb csetepatékban jeleskedjenek. Amint hírét vették az inváziós terveknek, megkezdődött a mozgósítás. Számba vettek minden hadra fogható férfit, ifjat és aggastyánt, s nem maradhattak el a lovak sem. Ennek végeztével a kiképzésre, hadgyakorlatokra került sor. Történetünkben a lovassághoz besorozott péksegédeknek, szatócsoknak, dísznövény-kertészeknek és egyéb tisztes polgároknak a kiképzését érintjük, mert a felkészülésükhöz tágas, sík területre volt szüksége a hadsereg egyik egységének, nevezetesen a Sussex Militia-nak. Richmond hercege, aki maga is tábornok volt, s egykor nagykövet is Párizsban, tehát remekül ismerte az ellenséget, mit sem tartott természetesebbnek, mint hogy felajánlja a gyönyörű birtokán fekvő, Harroway-nek nevezett területet erre a célra. Charles Lennox büszkén szemlélte a Trundle-dombról az egyre tökéletesedő lovassági manővereket, ekkor még nem tudhatta, hogy Trafalgar-nál minden eldől majd, s mindez csak sok hűhó lesz semmiért.

Hercegünk szemlélődés közben azt is megállapította, hogy a helyszín remekül szolgálna lóverseny futamok rendezésére, s amikor a gyakorlóruhába bújtatott rekruták nem azzal foglalatoskodtak, hogy torkuk szakadtából üvöltsenek lovasrohamot imitálva, vagy éppen nem egymás szemét verték ki életlen kardjaikkal, az úri nép lóversenyt rendezett a Sussex-i lankákon. 1805-ben kiderült, hogy nem volt szükség a pánikra, s az 1806-os Kontinentális Zárlatra az volt a válasza a Richmond hercegének, hogy 1808-ban megrendezte az első Goodwood Cup-ot. Kicsit elkésett ugyan a válasszal, de frappáns lépés volt. Az eredetileg három mérföld hosszúságú versenyben Nagy Sándor lovának újkori névrokona, Bucephalus háromszor is nyert, de az első igazi Kupának az 1812-est tekintik, amelyben az egyszerű nevű Shoe-strings (cipőfűző) győzedelmeskedett. A verseny ekkor már rövidebb volt, 2 mérföld 5 furlong, vagyis 4200 méter.

E távon állt kihívói elé 1878. augusztus 1-jén 14.30-kor, az ötödik futamban Kincsem, a Hungarian Wonder (Magyar Csoda). Elsöprő sikert aratott. Bár Charles Madden majdnem eltaktikázta magát, s az egyenesben nemcsak ostorát, de az akkoriban még engedélyezett sarkantyúit is használnia kellett, a négyéves sárga a Csatornán túl is bebizonyította, hogy szuperklasszis. Ha hihetünk a korabeli leírásoknak, még csak meg sem izzadt. A magyar fogadók mesebeli vagyont, összesen körülbelül 130 ezer fontot húztak ki a bukmékerek zsebéből. (Egy tanár éves fizetése, amely nagyon kényelmes megélhetést biztosított, 600 font sterling körül volt.) A legenda szerint Blaskovich Ernőt a verseny után páholyába szólította a Wales-i herceg. Volt azonban egy bökkenő. Az etikett megkövetelte, hogy Edward herceg elé cilinderben érkezzen a látogató, de Kincsem gazdáján csak keménykalap volt. Barátja, Harkányi Sándor adta kölcsön neki saját fejfedőjét, s így már nem volt akadálya a vizitnek. Ha már az illő viselet került szóba, jegyezzük meg, a hazánkban többször is megforduló Edward trónörökös, pont itt, Goodwood-ban hozta divatba a zsakett és cilinder egyetlen alternatívájaként elfogadott vászonöltönyt és panama kalapot.

Jónéhány érdekességről szólhatnánk még, de jövőre is lesz futam, ezeket akkorra tartogatjuk, nézzük inkább a tényeket. Napjaink versenykiírása szerint már csak 2 mérföldet (3200 méter) kell megtenniük a nevezett telivéreknek. A sokak által a világ legszebb pályájának titulált, festői Goodwood-ban a háromévesek 8 stone 4 fontot (53 kg), a négyéves és idősebb lovak 9 stone 7 fontot (60.5 kg) visznek. Tavaly óta 5 font (2.5 kg) pönalitás jár Group 1-es győzteseknek, 3 font (1.5 kg) Group 2-es nyerőknek. A verseny összdíjazása a brit viszonylatokhoz mérten kicsit szerény, 100 ezer font sterling. (Kincsem 300 fontot kapott.)

A legsikeresebb ló Double Trigger volt a verseny történetében. Háromszor nem talált legyőzőre a múlt század 90-es éveiben, pontosan 1995, 1997 és 1998-ban. Kivételesen nem soroljuk fel az ötszörös nyerő zsokékat, öt is van ilyen. (A Lester Piggott rajongók úgy is tudják, de aki nem tudná, azt megnyugtatjuk, hogy a Mester is a listán van.) John Scott volt a XIX. század, és egyben minden idők legsikeresebb Goodwood-i trénere, hét győzelmét nehéz lesz utolérni: Hornsea 1836, Carew 1837, Charles the Twelfth 1841, 1842, Canezou 1849, 1850, Sweetsauce 1860.

A csütörtökön 15.25-kor startoló tizenkét telivér közül a jelen pillanatban Age of Aquarius (a név jelentése: a Vízöntő kora) a favorit, győzelme esetén másfélszeres pénzt fizetnek a könyvesek. Johnny Murtagh-nak pont lejár a July Cup-ban begyűjtött hatnapos eltiltása (július 23-i kezdettel lépett életbe), nem lepne meg senkit, hogy visszatérését emlékezetes győzelemmel ünnepelné. A tavalyi Derby-ben hetedik Galileo mén idén értékes második helyezéseket szerzett a Judmont Grand Prix De Paris-ban, az Ormonde Stakes-ben, egy ír Listed-ben és a 2 mérföld 4 furlong-os Ascot-i Gold Cup-ban. Ez utóbbiban Rite of Passage nyakhosszal verte csupán, a 20/1-hez adott ló győzelme nagy meglepetés volt. O'Brien mester már biztos, hogy betette a pezsgőt a jégszekrénybe.

A szintén négyéves Tactic (10/3), Ed Dunlop istállójából idén ragyogó teljesítményt mutat. A három startjából az elsőn második, az utóbbi kettőt nyerő pej herélt Richard Hills-el készül a stayer-ek Hármas Koronája második ágának is nevezett Goodwood Cup elhódítására. Hamdan sejk lova eddigi eredményeit tekintve azzal kerülhetett a fogadók kegyeibe, hogy eddigi két szezonjához képest látványosan javultak eredményei.

A veterán Purple Moon (7/1) a Gold Cup-ban nyújtott teljesítményének köszönheti a ráirányuló figyelmet. Ott harmadik lett. Az idei Yorkshire Cup-ban második, a tavalyi Dubai Sheema Classic-ban harmadik, s hozzászámítva a huszonkét futása alatt elért helyezéseket és néhány győzelmet, máris nem vagyunk meglepődve a több, mint 1.1 millió font sterlinges életnyereményen. Egy igazi profit, Kieren Fallon-t látjuk majd kengyelt húzni Purple Moon-on, miután Luca Cumani nyeregbe segíti a jártatóban.

Kite Wood (8/1) indulása kétséges, startját a talaj minőségétől teszi függővé Sheik Mohamed. Kétévesen és háromévesen is megvillantotta tudását Frankie Dettori lova, de eredményei nem mutatnak kiegyensúlyozott formát. A másfél mérföldes távokon futó lónak az idei Gold Cup sem hozta meg az áttörést Ascot-ban, ott csak hetedik. Frankie-re is ráférne már egy igazi siker, idén még csak negyven-nyolcat nyert, s ez az ő esetében nem számít kimagaslónak. (Lehet, hogy őt is meg kellene hívni a Kincsem Parkba, garantáltan a legjobban felkészített telivéreket kapná.)

Kite Wood istállótársa Wajir (25/1) főleg Franciaországban futott. Kétévesen érte el sikereit, a tavalyi szezonját megpecsételte a Francia Derby-ben szerzett tizenkettedik helye, azóta nem talált magára. A Yorkshire Cup-ban ugyan harmadik lett, de az Ascot-i G2-es Hardwicke Stakes-ben már csak nyolcadik. A táv ezúttal jócskán nő, lehet, hogy ebben látja a megoldást a Dubai-i menedzsment. De az is lehet, hogy Ted Durcan Frankie-nek vezet majd a versenyben.

A hétéves Illustrious Blue (10/1) a mezőny egyik legrutinosabb lova. Ötvenkét startjából kilencet nyert, szorgalmas, hasznos lónak mondható. Group 2-ben eddig egyszer indult, de G3-ban és Listed-ben már jó néhányszor, kisebb-nagyobb sikerrel. Ilyen siker volt az idei G3-as Sagaro Stakes. A táv pontosan 2 mérföld volt, félhosszas győzelmet aratott, tehát a végére is elég maradt a lóban, hogy nyerni tudjon. Rutinja talán elég lesz csütörtökön, hogy placcra érjen.

Richard Hannon-nál áll tréningben Őfelsége II. Erzsébet királynő lova, a négyéves Free Agent (20/1). Idén megnyerte a John Smith's Silver Cup 1 mérföld 6 furlong-os Listed futamát, de háromévesen csak egyszer lett dobogós, amúgy négyszer negyedik. Negyedik helyből idén is jutott egy, kétévesen viszont kettőből kettőt nyert. Rejtély, hogy miként szerepel majd Free Agent. Esetleg kontrajátéknak mernénk ajánlani, de azt is csak igen halkan. Richard Hughes-t éri a megtiszteltetés, hogy a ringben az uralkodóval cseveghessen a verseny előtt. Nem először teszi, így biztosan nem követi el azt a hibát, amelyet Frankie Dettori vétett - a korrektség kedvéért tegyük hozzá, hogy akkor, amikor először találkozott Erzsébet királynővel. Amikor Frankie a királynő elé lépett, hirtelen zavarában így szólt: Hello. How are you? (A királynőt tilos megszólítani. Csak akkor szabad akár egy hangot is szólni, ha ő kezdeményezi a társalgást.)

A szürke Electrolyser (28/1) hűséges hendikep ló, talán pénzért futhat. Idén ugyan harmadik lett Illustrious Blue futamában a Sagaro Stakes-ben, de nagy kérdés, hogy meg tudja-e ismételni akkori jó futását. Esetleg az szólhat egy eredményes szereplés mellett, hogy azóta (április) pihent. A legrokonszenvesebb induló egyértelműen Caracciola (66/1). Tizenhárom esztendős, mindent tud a szakmáról, számos ugróversenyben is indult. Németországban született, ott kezdte karrierjét, Franciaországban folytatta, majd jött a lósport őshazája, Anglia. Nagy valószínűséggel itt fejezi majd be pályafutását, hiszen angol tréningben áll, s reméljük épségben és egészségben vonul majd vissza, ha tulajdonosa, Piers Pottinger jónak látja. A tisztelet, amelyet ötven-kilenc versenye alatt hűségével kivívott magának a pej herélt, arra ösztökéli a lóversenyrajongó gentleman-t, hogy egy jelképes összeget helyezzen el tétre Caracciola-ra. Ne feledjük tavaly a Royal Ascot-on megnyerte a szuperhosszú, 2 mérföld 5 ½ furlongos (4300 méter) Queen Alexandra Stakes-et. S mindig nyer, ha trénere Nicky Henderson nincs jelen a versenyen. Ez nem babona, ez tény...

Szintén ugrottak már The Betchworth Kid-del, akit 50/1-hez adnak a bukik, még úgy is, hogy a tavalyi Goodwood Cup-on harmadik lett. Harminc start öt győzelem, mind hendikepben. Ez a tömör összefoglalása az ötéves herélt karrierjének. Tisztes helytállást várnak tőle, csakúgy, mint Kid Charlemagne-tól (150/1), aki hétéves kora ellenére élete hetedik startjára készül.

Véleményünk: Age Of Aquarius, Purple Moon, Caracciola

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr682183871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása