Tizenegy mén áll startboxba az 1600 méteres Nemzeti Díjért, melyet holnap 18:05-ös indítással futnak a Kincsem Parkban. A verseny nemzetközi lesz, mivel egy háromfős délszláv különítmény is harcba száll a "Magyar 2000 Gns"-ért.

Déli szomszédaink két import és egy szerb tenyésztésű lóval érkeznek hozzánk. Közülük Art Excellence hívja fel leginkább a figyelmet magára, hisz őt lovagolja a francia sztárzsoké Anthony Crastus. Art Excellence tavaly még Angliában futott, ott vesztette el nyeretlenségét. Írországból érkezett szerb vendégeik másik import lova Cool Marble (Z. Ilic), ő kétévesen hatszor futott, az árverésen 13.500 gns-t fizetett érte tulajdonosa. A harmadik szerb ló Kordero Rezzar (D. Perovic), ő még nem végzett harmadiknál rosszabb helyen, holnap meglátjuk mit ér ez, ebben az erős mezőnyben.

Hasonlóan szép eredményeket a mi lovaink statisztikájában is találunk. Itt van mindjárt Tutanhamon (J. Línek), aki talán a legnagyobb esélyese a futamnak. Aki látta a sötétpej mén legutóbbi futását, nem is kérdezi miért. Akkor ugyanis Tutanhamon topsúlyt cipelve lelépte ellenfeleit, nyolc hosszal verte a nála négy kilóval kevesebbet vivő második helyezett Fanbuddystaticot. Vasárnap Fanbuddystatic (L. Kasal) is ott lesz a rajtnál, úgy gondolom tőle is jó futást várhatunk, mivel az eddig két második helyet szerző telivér erős mezőnyökben bizonyított már. Nagy várakozással tekintek Chimborasso (Varga Z.) futása elé is. Chimborasso a Kincsem Parkban még veretlen, de nem vagyok biztos benne, hogy ezt a mondatot holnap este is elmondhatjuk. Chimborasso a múlt héten Ebreichsdorfban harmadik helyet szerzett a háromévesek kritériumában, nagy kérdés, hogy az a futás mennyit vett ki belőle.

Említettem az imént Tutanhamon legutóbbi futását, amely a Gróf Erdődy Rudolf Emlékverseny volt. Holnap futni fog az Erdődy 3., 4., és 5. helyezettje is, hisz indul Bombajó (J.P. Lopez), Zadar (Németh S.) és Midalgo (Z. Smida) is. A táv most kétszáz méterrel hosszabb, könnyen előfordulhat, hogy ez kedvez valamelyiküknek és sikerül a visszavágás. Két telivérről nem beszéltem még, két magyar tenyésztésű ménről, Lucianoról (ifj. Fejes L.) és Stewartról (S. Georgiev). Ők eddig ilyen erős mezőnyökben még nem bizonyítottak, jó futásuk meglepetés lenne. De lóversenyről van szó, ahol minden megtörténhet.

Egy rövid statisztikával zárnám a holnapi főfutam beharangozóját. Az elmúlt tíz év Nemzeti Díjait hét alkalommal mén, háromszor kanca nyerte (most csak mén nyerhet, hisz kanca nincs a mezőnyben). Az elmút 10 Nemzeti nyerőből ketten tudtak Derbyt nyerni (sőt Saldenzar 2007-ben a Hármas Koronát is elhódította), és hárman lettek másodikok a háromévesek legnagyobb futamán. A három győztes kanca közül ketten a kancadíjat is behúzták. Szóval szinte biztosak lehetünk abban, hogy aki ezt a futamot megnyeri, évjárata meghatározó lova lesz. Bő egy nap és tudni fogjuk a ló nevét is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr681983937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása