Zala Csaba idomárral beszélgetett Balog Lili

fruzsicsaba.jpg

BL: Kedves Csaba, mindössze egy éve vagy tréner, mégis Seperate Opinion révén komoly sikereket értél el az elmúlt szezonban. Gratulálok! Hogyan kerültél versenylovak közelébe? (Seperate Opinion kitűnő mérlege háromévesen: győzelem az Erzsébet Királyné Díjában, a Gróf Széchenyi István emlékversenyben és a Szlovák Kancadíjban, második hely a Magyar Kancadíjban.)

ZCS: Gyerekként, tíz évesen kerültem először kapcsolatba a lovakkal Ribárszki Sándor istállójában. Fokozatosan kezdtem ismerkedni a sporttal. Később a lovaglás fortélyait is elsajátítottam. Először csak, mint amatőr, iskola mellett, majd később itt is kezdtem el dolgozni. Tizenhat éves koromban álltam munkába először. Feladataim közé tartozott az istállóban álló lovak ápolása, lovaglása és versenyekre való felkészítése, valamint felvezetése. Mindezek mellett folyamatosan hárultak rám az abrakmesteri teendők: lovak abrakolása, egészségügyi kezelése, lotok szervezése és a versenyen való nyergelés felügyelete. Fantasztikus időszak volt ez számomra. Szeretném kiemelni Rodrigo Derby győzelmét, ami felejthetetlen emlék.

BL: Hogyan alakult a további szakmai fejlődésed?

ZCS: 2005 decemberében az angliai Robins Farmon (Chiddingfold, Surrey) kezdtem dolgozni. Napi szintű lovaglás és az ugró lovak iskoláztatása mellett csikóbetöréssel foglalkoztam, ahol a tréner teljesen szabad kezet biztosított számomra csikók belovaglásával kapcsolatban. 2006. év végén hazajöttem, mert megvásároltam első lovamat. Ennek okán kerültem Papp István idomár és Kovács Sándor versenylovas csapatába. Itt István haláláig együtt dolgoztunk. 2007 augusztusában döntöttem úgy, hogy visszamegyek Ribárszki Sándorhoz, akinél ismét abrakmesteri pozícióba kerültem. Felügyeltem és szerveztem a reggeli munkákat, lovasokat, csikók betörését, abrakolását és a versenyeken való részvételét. Itt készítettem munkalovasként a későbbi Derby nyerő Sunny Samet. Köszönettel tartozom Ribárszki Sándornak, rengeteget tanultam tőle.

2009 márciusában Váckisújfalu-Kéri pusztán kezdtem el dolgozni egy ménesben, ahol Mészáros Gyula (természetes ló kiképző) oktatásain is részt vettem, és elsajátítottam a problémás lovakkal való foglalkozást és a megfelelő hozzáállást. Majd még ugyanabban az évben, decemberben költöztem ismét Angliába anyagi okok miatt, ahol egy ausztrál tréner Jeremy Gask istállójában dolgoztam, mint munkalovas. Tavaly tavasszal végül hazaköltöztem.

BL: Hogyan fogadott a többi tréner?

ZCS: Segítőkészek voltak, elláttak jó tanácsokkal

BL: Milyennek értékeled az elmúlt évet?

ZCS: A kezdés mindig nagyon nehéz. Két lóval érkeztem haza (Seperate Opinion és Havanna). Nagyon jól teljesített mindkét ló. Év közben Aula is hozzám került, ő is remek évet zárt.

BL: Hogyan sikerült megvásárolnod ezt a két kiváló kancát?

ZCS: Seperate Opinion Jeremy Gask istállójában állt. Tehetséges lónak tűnt, viszont, nehezen kezelhető. Viselkedési problémái miatt eladásra került. A származása és a felépítése miatt, úgy döntöttünk, hogy megvásároljuk. Ez után, hogy ne legyen egyedül vettünk még egy kancát az akkor másfél éves Havannát.

BL: Jelenleg hány lóval dolgozol?

ZCS: Tizenöt ló áll az istállómban. Rengeteg bizalmat kaptam a tulajdonosoktól. Az állományom nagy része kétéves.

BL: Milyen ambíciókkal vágsz neki az idei évnek?

ZS: Seperate Opinion-t szeretném külföldön kipróbálni. Szóba jöhet Németország, Franciaország esetleg Olaszország. Elképzelhető, hogy a Millenniumi Díjban is futni fog. Havanna számára a hosszabb táv az ideális, őt korosztályos kancaversenyekben szeretném elindítani. La Platina legfőbb feladata a Kovács Mihály emlékverseny lesz. A csikók közül még nem szeretnék senkit kiemelni, rengeteget fognak még fejlődni.

BL: Jó döntés volt, hogy hazajöttél?

ZCS: Bízom benne. A zsokéiskola hatalmas előre lépés. A fogadási rendszer megújításáról nem is beszélve. Hosszú még az út, de elindultunk rajta. Végül szeretném megköszönni a tulajdonosoknak a lehetőséget és kollégáimnak a kiváló munkát!

BL: Köszönöm! Sok sikert kívánok!

ZCS: Köszönöm!

Szöveg és fotó: Balog Lili

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr1005137110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Katalin Mária 2013.05.21. 19:20:35

"Seperate Opinion ... elképzelhető, hogy a Millenniumi Díjban is futni fog." Érdemes volt: CSODÁS HAJRÁVAL, HATALMAS KÜZDELEMBEN RAGYOGÓ GYŐZELMET ARATOTT (http://youtu.be/cBFVsB0yWjI)!!! GRATULÁLOK!
süti beállítások módosítása