- az új fogadási rendszerrel kapcsolatban

Január 27-én debütált az új terminálhálózat, melynek működésével, az új játékokkal, fogadási formákkal kapcsolatban folyamatosan merülhetnek fel kérdések a fogadók részéről. Természetesen, mint minden új, logikájában az addigiaktól eltérő rendszer esetén, időre van szükség, hogy megszokjuk, megkedveljük és magabiztosan tudjuk használni. Az első versenynap, a kisebb zökkenőktől eltekintve rendben lezajlott, a visszajelzések alapján, foglalkozunk néhány kérdéssel, melyek talán leginkább foglalkoztatták a nyitónapra fogadókat.

Lehet-e a Flexi formulát használni a Befutó és a Hármasbefutó játékokban illetve a magyar futamokban?

- Igen! Az egyszerű játékokon, - azaz a Tét és Hely játékon - kívül minden más fogadási formánál használni lehet a Flexi formulát. A Flexi 50 esetében az alaptét 50%-a, azaz 100 Ft, a Flexi 25 esetében az alaptét 25%-a, azaz 50 Ft a játék alapja, de a kombinációknak minimálisan el kell érnie a 200 Ft-ot.

Hogyan kell kitölteni a fogadószelvényt, a Hármas és a Multi játéknál?

- A Hármas és a Multi játékoknál sorrend nélkül kell megjelölni a fogadni kívánt lovakat, hiszen a fogadás akkor tekinthető nyerőnek, ha a megjátszott lovak közül három (Hármas) vagy négy (Multi) a verseny első három vagy négy helyén végez, helyezési sorrendjüktől függetlenül. Hármas és Multi játékok esetében, a fogadószelvény első sorában kell megjelölni a kiválasztott lovakat, ellentétben a többi játékkal, ahol – tekintve, hogy számít a helyezési sorrend – soronként kell megjelölni a lovakat, attól függően, hogy hányadik helyre tippeljük őket. (Ilyen sorrend nélküli játék lesz még a Befutó Tét, a Befutó Hely és a 2 a 4-ből fogadás, ezeknél is hasonló módon kell majd kitölteni a fogadószelvényt.)

Az első versenynap problémát okozott, hogy nem minden esetben tudták a fogadók lejátszani a kombinációs játékokat a Multi fogadásoknál. Kártyás fogadással egyelőre valóban nem megoldható ez a fajta játék a Multinál, de „bemondásos” módszerrel lehet variálni, azaz egy vagy több fix lóhoz kombinálni több, választott számú lovat. Természetesen, megállás/fix ló nélkül a fogadószelvény segítségével is lehet korlátlan számú lovat „keverni”, azaz a teljes kombinációjukat megjátszani.

Melyik Multi játék fizet a legjobban, mit jelent a 3-as, 7-es, 21-es és 105-ös szorzószám?

A Multi 4, Multi 5, Multi 6 és Multi 7 játékok egy nyereményalapba tartoznak. A fent említett szorzószámok azt határozzák meg, hogy a különböző Multi fogadásokra egymáshoz képest mennyit fog fizetni a Totalizatőr. Multi 4 játéknál, alapesetben 4, Multi 5-nél 5, Multi 6-nál 6, Multi 7-nél 7 lóból kell eltalálni a verseny első négy helyezettjét. Természetesen mindegyik Multi játékban lehetőség van az alapesetben meghatározottnál több lovat is kombinálni, ez persze több pénzbe kerül, ilyenkor érdemes használni a Flexi formulát. Pl.:

a)     200 Ft-os alap, Multi 4, 1,2,3,4 --> 200 Ft, Multi 4, 1,2,3,4,5 (a megjátszott 5 ló minden kombinációja) --> 1000 Ft, Multi 4, 1,2,3,X R 4,5 (1,2,3 a fix lovak, azaz 1,2,3,4 és 1,2,3,5) --> 400 Ft.

b)    200 Ft-os alap, Multi 7, 1,2,3,4,5,6,7 --> 200 Ft, Multi 7, 1,2,3,4,5 X X R 6,7,8,9 (1,2,3,4,5,a fix lovak, a maradék két helyre a 6,7,8,9 kombinálva) -->6 x 200 Ft. = 1200 Ft, Flexi 50-nel 600 Ft, Flexi 25-tel 300 Ft.

Hogyan lehetséges, hogy 5306-szeres volt az osztalék, hiszen, ha megszorozzuk 200-zal, akkor túl nagy összeg jön ki?

- A Flexi 50 és Flexi 25 formulának köszönhetően, 100 Ft-os és 50 Ft-os alapon is fogadhatunk, így előfordulhat olyan eset, hogy az egyetlen találatot nem a 200 Ft-os alaptéttel, hanem 50 Ft-os alapon érik el. Ebben az esetben nyilvánvalóan, az összforgalmat figyelembe véve más szorzószámot fogunk kapni 1 Ft-os alaptétre. A fenti esetben, ha a szerencsés fogadó 200 Ft-os alappal játszott volna, Flexi nélkül, akkor 1326-szoros lett volna a kihirdetett osztalék. Az új rendszer és a változó alaptét sajátossága, hogy több találat és különböző alaptétek esetén, az eddigiektől eltérően, nem lehet megállapítani, hogy pontosan hány találat volt és milyen alapon.

Mitől függ, hogy az adott futamokban milyen játéktípusokkal lehet fogadni?

- Azt, hogy egy futamra milyen játékokkal lehet fogadni, minden esetben a Fogadásszervező határozza meg, figyelembe véve a Játékterv rendelkezéseit az adott játéktípusra vonatkozóan. Természetesen a játékok kiválasztásánál figyelembe kell venni a mezőny nagyságát, minőségét és azt, hogy bizonyos játéktípusokat nem célszerű együtt kínálatba venni a jelenlegi magyar adottságok – összforgalom, fogadási szokások – figyelembe vételével.

Mi történik futam után a tikettel, amin lejelentett ló szerepel?

- Nem induló lovak esetén két dolog történhet a tikettel. Az adott futam startjáig vissza lehet cserélni, ilyenkor a fogadó a tikett teljes értékét visszakapja. Egyszerű játékoknál (Tét, Hely) a versenyt követően is névértéken kerül visszafizetésre a nem indulót tartalmazó, egyszerű játék. Újdonság, hogy a futam startját követően, a lejelentett lovat tartalmazó kombinációs tikett nem vész el, hanem játékban marad, ezzel is lehet nyerni, méghozzá ún. speciális osztalékot, amennyiben, a többi tiketten szereplő ló – fogadási formáktól függően – a verseny első vagy második helyén végez.

Múlt heti példát nézve: Az első futamban nem indult Márvány (7). A futam befutási sorrendje 3-2-6 lett.

a) A 7-es számú lóra a Tét és Hely játékban kötött fogadások visszafizetésre kerültek.

b) Befutó játéknál: 3-7 (R, azaz nem indult) tikettre a Totalizatőr speciális osztalékot fizetett, ami minden esetben megegyezik az adott verseny Tét osztalékával.

7 (R)-3 tikett esetén, a Totalizatőr hasonló módon jár el, az osztalék tehát ekkor is a Tét nyereménnyel egyezik meg.

c) Hármasbefutó játéknál, ha a három kiválasztott ló közül az egyik nem indul, akkor az adott fogadás a versenyben részt vett két másik lóra kötött Befutó fogadásként kerül elbírálásra (azaz fenti esetben a 3-2), feltéve, hogy a két ló a verseny első két helyezettjeként ér célba, a megjátszott sorrendben.

Vannak-e változások a Tét és Hely játékokban?

- A Fogadásszervező az új rendszer bevezetésével együtt a fogadók javára növelte a nyereményalapok nagyságát ebben a két játékformában. Az eddigiekkel szemben a nyereményalap 85%-a kerül kifizetésre, így a fogadók 21,65%-kal több pénzhez jutnak, amennyiben nyerő tikett van a birtokukban. Változás még, hogy a Hely játék esetében 8 vagy több hivatalosan indulónak jelzett ló esetén három,4,5,6 vagy 7 hivatalosan indulónak jelzett ló esetében 2 helyre fizetnek osztalékot.

Tekintettel arra, hogy a magyar és a külföldi versenyek külön pályákon zajlanak, és időrendi sorrendjüket tekintve a Turfban sem egymás mögött találhatóak meg, kérjük tisztelt fogadóinkat, hogy fokozottan figyeljenek arra, hogy milyen futam következik, és az adott verseny melyik pályán kerül megrendezésre. Fogadásaikat időben helyezzék el, hiszen az első hetekben várhatóan a megszokottnál lassabban sikerül majd megtenni tétjeiket. Tikettjeiket már a fogadókasszánál, játék közben is láthatják a kijelzőn, de a kézhezvételkor is fokozottan ellenőrizzék azokat.

Bizonyos játékoknál nem csak a pontos sorrendre fizethet a Totalizatőr, és nem induló lovak esetén speciális osztalékokkal is számolhatunk. Éppen ezért, a futamokat követően, amennyiben nem biztosak abban, hogy nyertes-e a tikettjük, inkább ellenőriztessék azokat a kasszáknál!

Jó játékot kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr65056534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása