Kiskarcsi (Papp István) győzött a Lovaregyleti Díjban

 

Lakatos Csaba ismét champion

 

A szilveszteri versenynapra ezúttal is sokezren voltak kíváncsiak a Kincsem Parkban, a megszokottnál jóval komolyabb érdeklődés pedig szerencsére a fogadási forgalmon is látszott. A szórakozni vágyók kedvét a harmadik futam után mindent ellepő köd sem tudta elrontani, a versenyzők, „régi fogadók” és versenyközegek azonban nyilván jobban örültek volna, ha látnak is valamit a futamokból, melyek így gyakorlatilag „titkosan” zajlottak – legalábbis a tribünről nézve. Egyedül a befutóegyenest lehetett látni, még a Sport Televízió kamerája sem tudta vizibilissé tenni a maradék 800-1000 métert.

Az év utolsó tíz futama egyetlen komoly kérdést tartogatott; megvédi címét Lakatos Csaba a hajtók között, vagy a hozzá folyamatosan közelítő Hajnal Tibor lesz-e a champion. A Zúzmara Hendikep után úgy tűnt, utóbbi valósul meg, Jackpot Star magabiztosan verte ellenfeleit, és feltette a koronát remek ezévi szereplésére. A nagy ellenfél Landlord sokáig küzdött a győzelemért, de a végére elfáradt és szétesett a mozgása, így Nacho Nico és Lencsi szerezte meg a helyezéseket. Hajnal Tibor ekkor 43-42-re vezetett, és már csak három futam volt hátra.

Egészen az utolsó versenyig úgy tűnt, hogy Lakatos Csabának nincs jó napja, de az esélye nem szállt el teljesen, hiszen a B. Ú. É. K. 2013 Díj megnyerésével még visszavehette a vezetést, ami egyben a végső sikert is jelentette volna számára. Ráadásul a futam két favoritja éppen Őrangyal és Orifiamma Jet volt, de utóbbi hibával kezdett, így Hajnal Tibor már csak a „mezőnyben” bízhatott Őrangyal „ellen”. A négyéves kanca azonban nagyon erős volt, a sokáig élen ügető Oron Flying-ot a befutóhoz érve előzte meg, de a győzelme még ekkor sem volt biztos. Érkezett ugyanis Hajnal Tibor másik idomítottja, Nyíres, aki folyamatosan közelített riválisához, a célig azonban már nem érte utol, így Lakatos Csaba ismét megszerezte a championi címet, méghozzá kivételesen izgalmas forgatókönyv után. A lefutási idő is komoly, a nyerő 15,8-at teljesített, de a mögötte végzők is jócskán javítottak rekordjukon, utolsó formáikon.

A legjobb lovakat a BEFAG - Lovaregyleti Díj szólította a starthoz. Ami tavaly nem sikerült Kiskarcsinak, az most összejött az idén is sokat kihagyó nyolcéves számára. Papp Istvánnal a kocsijában, az utolsó háromszáz méteren volt nagyon erős, és biztosan szaladt át az élen küzdőkön. Az egész évben rendkívül eredményes Nixon szerezte meg a második helyet, mögötte Wale és a szintén sokat laboráló, ennek ellenére remek formával jelentkező Imike végzett. Connecting People durva hibával kezdett, míg Youp Lucswolle a hajrában esett vissza.

A média és a közönség jó része a „híres emberek” futamát várta a legjobban, és mi is izgatottabbak voltunk a második futamot követően. Voltak új beszállók és rutinos résztvevők is, akik 1-1-re végeztek a mini versenyükben. Kőbán Rita hosszú évek óta az ügető szerelmese, és annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban már keveset láttuk a pályán, bizonyította, hogy lehet rá számítani, ebben Poltergeist M volt a segítségére. A közelmúltban új tréningbe került hétéves az utolsó egyenesben előzte meg a tempót addig diktáló Lardont, ezután pedig már nem volt kérdéses a győzelme. A favorizált Reine d’Illiat annak ellenére lett harmadik, hogy a megszokotthoz képest más taktikával versenyzett, ami nem biztos, hogy kedvezett számára.

Szuperül sikerült a Bubik István Emlékverseny. A kilenc résztvevő közül négyen is most debütáltak, és akárcsak tavaly, idén is egy először sulkyba ülő celeb szerezte meg a győzelmet. Szuper Leventéről tudtuk, hogy nagyon jól véd és szereti a jeget, most kiderült, hogy a köd sem zavarja, és a támadással sem áll hadilábon. Nóraville óvatosabb kezdés után fokozatosan zárkózott fel az élmezőny mögé, majd egy mindent elsöprő rohammal akadályozta meg Balogh Gábort abban, hogy Napfény kocsijában megvédje címét. Egy másik újonc, Ungvári Miklós küzdelem után „birkózta ki” magának a harmadik helyet Montgomery-vel.

A program még ideálisnak mondható körülmények között, két favorit győzelemmel indult. Medália realizálta esélyét a Csillagszóró Hendikepben, méghozzá szinte végig vezetve. Karács László egyik kedvence a hiba nélkül futó Opál lány támadását utasította vissza a befutóban, míg mögöttük a jó pályán eredményesebben futó Grandfather ért célba. Fél órával később Keep Smiling hozta a papírformát, Németh Viktória irányításával magabiztosan sétált haza, megszerezve ezzel negyedik győzelmét az évben. Kaméliás hölgy és Larissza helyezése sem lepte meg a fogadókat, őket az a Jólelkű követte, aki előrébb végezhetett volna, ha a start előtt nem galoppozik.

A Pezsgő Díj közben akár koccintani is lett volna időnk, a hirtelen alászálló fehér lepel ugyanis szinte mindent elborított. Az első egyenesben még láttuk, hogy a most hiba nélkül kezdő Ozora vezet, de egy körrel később már istállótársa, Prometheus volt az élen Vezér Emesével. A keveset futó hároméves mén, élete negyedik startjára, második győzelmét jegyezhette, míg Ozora mögött Pinky Diamond először ért dobogóra, az utolsó pillanatban kapta el a már harmadiknak látszó Pumát.

Hatalmas küzdelem után dőlt el az Amatőrverseny Hendikep. A két kedvenc, Jackson Junior és Harpia Bege fej-fej mellett tették meg az utolsó kétszáz métert, a látványos csata után pedig Csató Gyula örülhetett, lova remek formákkal és egy újabb sikerrel zárta az esztendőt. Jackson Juniort több, menet közben diszkvalifikált ló követte, így az igazi harmadik a sokáig vezető, de a végére elfáradt Ops lett.

Komoly osztalékokat hozott a Szilveszteri Díj. A népes mezőnyből hamar kiszállt a két favorit, Norman és Odry, nem hibázott viszont Donata DZ. Zarko Debelak az egész szezon alatt szívesen járt a Kincsem Parkba, jutalma egy újabb első helyezés lett, köszönhetően az ötéves kancának. Donata DZ végig a frontban ügetett új hajtójával, Zalai Gáborral, és bár Pókerarc közelített hozzá a cél előtt, ráduplázott legutóbbi győzelmére. Pentatlonra mint mindig, most is lehetett számítani, mögötte a friss tréningtárs Pipacsos zárkózott. Nariwa sokáig elöl látszott, míg Omar Sharif és az először futó Onze De Mayo az utolsó száz méteren tűnt fel és hajrázott viszonylag jól.

Ez volt a 2012-es évad, kis pihenő után azonban máris következik a folytatás, az új fogadási rendszerrel, új kihívásokkal, remélhetőleg sportszerű, izgalmas és látványos versenyekkel!

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr955008123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása