Két csikónagydíjban is jól futott Havanna, a koronát azonban vasárnap a Zboray László Emlékverseny – Ürményi Díjban (I.kat.) tette fel egész éves szereplésére. A pej kanca az utolsó kétszázon nagyon erős volt, küzdelem nélkül könnyen nyerte az 1800 méteres versenyt.

Rénium (Suták Csenge) duplázásával indult a nap, a pej mén egy héttel nyeretlenségének elvesztése után újra elsőként haladt át a célvonalon a nap „ötbés” hendikepjében. Nagyon felszaladt a nyerőre, de végül csak második lett Gianina (Varga Z.), a harmadik helyet Nexus (Simon F.) szerezte meg, akinek hasonlóan a múlt héthez megint az utolsó százon fogyott el az ereje.

A jövő szempontjából ígéretes, hogy a nap folyamán négy csikófutamot is rendeztek, ahol összesen harminchárom kétéves állt rajthoz (ami a fiatalabb generációt illeti, bízunk benne, hogy a jövőben a tribünön is nő a részarányuk). Először nyeretlen kétéveseket láttunk (két nyeretlen csikófutamot is rendeztek), az 1200 méteres versenyt a szlovák Dakota Montana (R. Sara) nyerte. Egy darabig szorongatta, de végül a második hellyel kellett megelégednie Remetének (Bakos Szilvia), a kanyarban még vezető Zephir (ifj. Fejes L.) végül csak a harmadik helyen végzett.

A nap meglepetését a harmadik futam hozta, és nem csak az első három sorrendje (a futamban nem is született hármasbefutó találat), hanem a nyerő stílusa is csodálkozásra késztette a nagyérdeműt. Az 1400 méteres ötödosztályú futamot a hónapok óta nem sokat mutató Luzzer (ifj. Kozma I.) nagyon könnyen nyerte meg, második lett a szlovák tréningből érkező Ilke (R. Sara), harmadik az a Love Story (S. Georgiev), akinek szintén nem sűrűn találkoztunk mostanában a nevével a bírói ítéletetekben.

Izgalmas befutót és a favoritok jó szereplését hozta az osztott nyeretlen csikóverseny második része. A futamot a második startos Qba (Nagy T.) nyerte, a Telivér Farm kétévese nagy küzdelem után szabadult meg nyeretlenségétől, rövid nyakhosszal verte a sokáig vezető Sasheverőt (Fézer R.). Mögöttük Donna Prima (S. Georgiev) szerzett még helyezést.

Nagy formába lendül az ősz második felére Rinaldo (Varga Z.), a hároméves mén vasárnap már egy másodosztályú, 1200 méteres hendikepet nyert meg (ráadásul könnyen), ráduplázva ezzel két héttel ezelőtti, egy osztállyal lejjebb elért győzelmére. A győzelem már a távoszlopnál eldőlt, a második helyért azonban hatalmas volt a küzdelem, végül második lett Chimborasso (ifj. Fejes L.), mindössze orrhosszal maradt le tőle Meloneras (Bakos G.).

Idén először futottak hendikepben a kétévesek, ami azért is örömteli, mert az elmúlt években volt rá példa, hogy nem sikerült összehozni csikók részére hendikep futamot. A Hesp Edvin Emlékverseny Hendikep (Elit o.) izgalmas versenyt hozott, az 1200 méteres futamot végül a kis súllyal versenyző Nordberg (Bakos Szilvia) nyerte a most is jól futó Mézeskalács (Varga Z.) előtt, a harmadik helyet a messziről hajrázó Kansas (Bakos G.) szerezte meg.

Nagy volt a tétje az 1400 méteres Amatőrverseny Hendikepnek (III.o.), ahol az élen álló osztrák Manuela Slamanigon kívül mindhárom elsőségre még esélyes amatőrlovas nyeregbe szállt. Ez azt jelentette, hogy aki közülük megnyeri a futamot, az egyúttal megszerzi a champion címet is, ha azonban valaki más nyeri a versenyt, akkor a megtisztelő cím a Lajtán túlra kerül. Végül azonban a futam első három helyén a három magyar aspiráns végzett, ugyanis könnyen győzött Lagrisi (Virág A. am.), második lett Színarany (Kocka Á. am.), harmadik Olajág (Bihari Alexandra am.). Ez azt jelentette, hogy 2012-ben az amatőr champion Virág András lett.

Tizenegy kétéves állt a startgépbe a napi főfutamban, az 1800 méteres Zboray László Emlékverseny – Ürményi Díjban (I.kat.). A csikók számára kifejezetten hosszúnak számít ez a táv, a mezőnyből még senki sem futott korábban ilyen hosszúra. A futam végül meglepetés nélkül ért véget, a győzelmet az utolsó háromszázon meginduló Havanna (Bakos G.) szerezte meg. Zala Csaba idomítottjának győzelme a végén egyáltalán nem forgott veszélyben, élre kerülésétől kezdve folyamatosan növelte előnyét, egészen a célig. A második helyen a cseh vendég Iave Con (R. Sara) végzett, jó hajrájával a legutóbb Pozsonyban versenyt nyerő Teno (S. Georgiev) lett a harmadik.

Negyedosztályú sprintfutammal zárult a nap, ahol a három legnagyobb súllyal versenyző telivér játszotta a főszerepet. Győzött a topsúllyal versenyző New Warlord (ifj. Kozma I.), második lett tréningtársa Rudolf (Fézer R.), a harmadik helyre pedig az utolsó métereken Mennydörgés (ifj. Fejes L.) érkezett meg.

A második novemberi versenynap kilenc futamgyőzelmén nyolc-nyolc lovas és tréner osztozott, az egyik kategóriában ifj. Kozma István, a másikban Kovács István II. tudott duplázni. Vasárnap a szezon utolsó előtti versenynapját rendezik, láthatjuk a mérföldes Vigasz Díjat (II.kat.), a két legnagyobb díjazású futam azonban nem a díj, hanem két Elit kategóriájú hendikep lesz, az év leghosszabb távú síkversenye a Totalizatőr Hendikepet, és a szabad felállítású Szunyogh István Emlékverseny Hendikep.

 

A versenynap hivatalos eredményeit itt olvashatják: http://195.228.135.95/web/versenyek/GEREDMEN12-11-11.HTM

 

A versenynapon készült fotókat ezen a linken tekinthetik meg: http://indafoto.hu/tavoszlop/image/17278039-85c059d3

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr374904632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása