Paperboy (Veljko Mazsity) nyerte az MFB – 98. Magyar Ügetőderbyt

 

Sokáig emlékezetes versenynapon vagyunk túl. Az év legjobban várt futama mellett a Pannónia Díj és a Sinka József Emlékverseny is maradandó élményt nyújtott, a hétvége két legboldogabb hajtója Veljko Mazsity és Hajnal Tibor lehetett, Paperboy pedig felült a háromévesek trónjára.

A Derby előtt lecsapott a vihar a Kincsem Parkra, de negyed hétig elvonult, így jöhettek a legjobb háromévesek sajnos csak heten. Palkó a hét közepén ugyanis sérülést szenvedett, ami nem jött rendbe vasárnapig. Öten számítottak esélyesnek, Poéta, Puszedli és Patricia mellett Platina Lady és Paperboy győzelmére is sokan tippeltek. A startnál Platina Lady ugrott, így nagyon nehéz pozícióból folytatta, Primusz még rosszabbul járt, ő végzetes hibát vétett. A stabil és megbízható Puszedli, Poéta és Patricia triója állt az élre, sokáig vezették a mini mezőnyt, de a jó startot vett Paperboy nagyon közel helyezkedett mögöttük. Azt pedig sejtettük, hogy ha nem hibázik, nehéz lesz ellenállni neki a befutóban. Veljko Mazsity az utolsó kétszázon engedte el lova fejét, aki meghúzott, és könnyedén süvített el Poéta és Puszedli mellett. A Hico istálló London 2008-as sikere után ismét Derbyt nyert, Veljko Mazsity Magyarországon az elsőt. A győztes csapat öröme természetesen hatalmas volt a futamot követően, jó volt látni az idomárhajtó meghatottságát a díjátadáson.

Paperboy nővére, Night Lady is kitett magáért, az ötéves kanca a BEFAG - Pannónia Díjban nem talált legyőzőre. Hajnal Tibor favoritja továbbra is tartja bombaformáját, és nagyon magabiztosan védte meg címét a rangos futamban. Fazekas Imre két kiválósága, Naná és Orlando Bloom küzdött a helyezésekért, végül orrhosszal Naná lett a második, a legjobb négyéves késve talált csak utat, és lett szoros harmadik. Nemesúr és Oguz is jól mozgott, a helyezettek mögött értek célba.

Igazi „repülőgépek” csaptak össze a Sinka József Emlékversenyben. A cseh Zazazoo néhány hete már járt nálunk, akkor is és most is győzni tudott Jaromír Kotásekkel a kocsijában. A kitűnő ügető ezúttal is káprázatos szakaszt produkált a túlsó egyenesben, ezzel megalapozta végső sikerét. A szintén cseh Kaizer Jamacan volt már második mögötte, most is nagyot hajrázott, és a célba közeli másodikként érkezett. Lucky Luke trénerével korrigált, remekül ment és lett közeli harmadik. Lester lényegesen gyengébb volt a vártnál, és nem ért küzdelembe.

Veljko Mazsity számára nem csak a Derby-siker miatt lehet emlékezetes ez a nap, hiszen triplázni tudott, Paperboy mellett Nőcsábász és Nikita is elsőként érte el a célt. Utóbbi a Bisbac Dániel Emlékversenyben, jó időben volt jó helyen. A legutóbb korrigáló Lézer most sokkal erősebb volt, úgy tűnt, hogy biztosan ér haza, de Nikita nagy rössel érkezett, és lehajrázta ellenfelét. Lézer mögött a kis kihagyás után futó Joyous Woman küzdelem után védte meg harmadik helyét Jogging, Jákfa és Amazing Lobell előtt.

A triplát az egyre erősebb és úgy tűnik, hogy teljesen megkomolyodott Nőcsábász szállította. A Zala szépe ivadék legutóbb nagyon látványos győzelmet aratott, most további javulással ismét győzni tudott, ezzel talán egy komoly győzelmi sorozatot kezdett. Naboj új kézben remekül mozgott, és meglepetésre feljött másodiknak a nyerő mögé. A gyors versenyben Ördög Hegedűse lett volna a harmadik, de a küzdelem hevében, nem sokkal a cél előtt hibázott, így Cartagena lett a bronzérmes. Örs és Opál lány az utolsó kanyarban, a favorizált Poetica Saf a start után nem sokkal hibázott.

Ami itt nem jött össze Hajnal Tibornak, az sikerült Kométával. A régen látott ügető, akinek mellesleg stílszerűen Derby-nyerő az anyja, győzelemmel kezdte idei szezonját a Kincsem Lovaspóló Fesztivál Hendikepben, ez pedig az idomárhajtó dupláját jelentette a versenynapon. Kométa egyébként a sokáig vezető N. Lady, illetve az őt a célban utolérő Nobile-t verte az utolsó százon. Nobile legutóbb korrigálta hibáit, most nehezen talált utat a befutóban, legközelebb már nyerhet. A játékosok kedvence, Magic Boy sokáig a frontban ügetett, végül azonban nem fért fel a dobogóra. Jorvik Viking nem kapott csatlakozást.

A Marschall Norbert Emlékverseny nem tartogatott túl sok izgalmat, az megmaradt a futam utánra. Keep Smiling ezúttal Balogh Bernadettel, végig vezetve sétált haza, mögötte Napfény és Jegyzőnő végzett. A negyedik helyezett Keeper hajtója azonban mindhárom fogat ellen óvott, pályaelhagyás címén, melynek a V.I. részben adott helyt, Napfény diszkvalifikálták, így Keep Smiling – Jegyzőnő – Keeper sorrend lett a hivatalos. A nyerő kanca egészen kiváló formába lendült, legutóbb rekordot ügetve győzött, most ismét nagyon erős volt. Lejtők hölgye kihagyása ellenére jó verseny futott, Lucuska támadta a dobogósokat a finisben, amikor hibázott.

A nap első futamában Jópofi volt a legerősebb, nem mondható érdemtelennek Komáromi Krisztina lovának sikere. A kanca két jó helyezését követően, legutóbb kis hibával ment, most nem rontott, és a befutóban biztosította be magának a győzelmet. Inspe új trénerével jól mozgott, a meglepetést Kishölgy harmadik helye jelentette. May Day szereplése nagy csalódás, szinte végig a vezető Inspe mellett ügetett, de mire komolyra fordult a verseny, teljesen elfáradt.

A Derby előtt fél órával, No Bi győzelmével hangolhattunk a nagy futamra. A Budai Attila által hajtott ötéves fokozatosan dolgozta le térhátrányát, és kis küzdelem után megelőzte a végig helyezettként ügető Nótás Fanti-t és a sokáig vezető Kairo Sun-t. Káleb hibával kezdett, így nehéz helyzetbe hozta magát. Impi nagyon rossz napot fogott ki.

Kedvező beállítását győzelemre váltotta Miki a hosszútávú Belami Hendikepben. Lakatos Csaba a verseny negyedénél állt élre, és ettől már nem engedett maga elé senkit. Egyetlen ló volt veszélyes a későbbi nyerőre, Milli Nevi lendülete azonban az utolsó százon megtört, így meg kellett elégednie a második helyezéssel. Lucky Boy futott már jól ezen a távon, gyengébb periódusát törte meg egy bronzéremmel. A negyvenről induló Kiskegyed és Knock-down nem volt veszélyes a dobogósokra.

Három esélyes csatáját hozta a nap utolsó futama. Magic Diamond Way, Happy Bluejay és Nubia triója szinte egyvonalban érték el a távoszlopot, a győzelmet végül Varga Sándor idomítottja szerezte meg. Többször írtam már a mén remek formájáról, és hogy érik már a sikere, nos, erre eddig kellett várni. Járulék trénerével ismét mutatkozott.

smulo

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr144700168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása