Pat Cosgrave Magyarországon

2011.06.29. 19:09

Pat Cosgrave

2011. június 18-án Ascot-ban, egy huszonkilenc esztendős zsoké, Pat Cosgrave sikerének örülhetett az előkelő közönség. A lángvörös hajú ír fiúnak Society Rock nyergében idén sikerült az, amivel már 2010-ben is próbálkozott, hogy elhódítsa a Golden Jubilee Stakes nyertes lovasának járó értékes tiszteletdíjat. Akkor nem egész két hosszal verték meg, s Pat honfitársa, Starspangledbanner lovasa, Johnny Murtagh részesült abban a megtiszteltetésben, hogy a verseny után az uralkodónő, II. Erzsébet kezéből átvegye a díjat. Ez azért is számít nagy szónak, mert csak három trófeát ad át Őfelsége hivatalosan (Royal Hunt Cup, Gold Cup, Queen's Vase), de úgy látszik, hogy a lóversenyért gyermekkora óta rajongó királynő nem tud ellenállni a kísértésnek, és uralkodása ötvenedik évfordulójának emlékére, s azóta is minden évben megrendezett futam végén személyesen gratulál a nyertesnek.

 

Pat Cosgrave

a fotó forrása:http://www.britishchampionsseries.com

 

Múlt nyáron ugyan nem győzött Patrick Cosgrave, de rosszul ismeri őt az, aki azt gondolja, hogy ez kedvét szegte Írország 2003. év apprentisz (lovastanuló) championjának. Idén visszatért, s angolokat megszégyenítő hidegvérrel teljesítve feladatát, az utolsó ötven méteren bemutatott virtuóz lovaglással megnyerte a Goden Jubilee-t a négyéves pej mén, Society Rock (Rock of Gibraltar – High Society, Key of Luck) nyergében. James Fanshawe mester a könnyeivel küszködött, Simon Gibson, a telivér tulajdonosa ujjongott örömében.

 

A futam azért is érdekes volt, mert az idén június 14-én, szintén Ascot-ban megrendezett King's Stand Stakes-ben remekül szereplő Overdose számos ellenfele is részt vett benne. Az akkor második Star Witness, egy helyet rontott, de azért placcra ért, az Overdose mögött öt hosszal tizenegyedik Monsieur Chevalier most második lett, s a kettővel Overdose mögött végző Kingsgate Native gazdája is úgy gondolta, hogy két Group 1-es verseny között elég öt nap pihenő egy lónak. E döntés a tizedik helyre lett elég.

 

Térjünk azonban vissza Pat Cosgrave-hez. Személyében a nemzetközi élmezőny egy kiemelkedően tehetséges tagja ül nyeregbe vasárnap a Kincsem Parkban. 1982-ben született az észak-írosrszági Banbridge-ben. Élete első nyerőjét 1999-ben, tizenhét esztendősen lovagolta. Tehetségére hamar felfigyeltek, így kerülhetett korunk legnevesebb ír tréneréhez Aidan O'Brien-hez, akinek keze alatt 2003-ban az év legeredményesebb lovastanulója lett. Szűknek érezve Írországot, 2004-ben Angliába költözött, egy darabig az északi Yorkshire grófságba, majd a galoppsport őshazájának számító Newmarket-hez közeli Bury St. Edmund's-ba. Lovagolt már nyerőt az Egyesült Arab Emirátusokban és a Dél-afrikai Köztársaságban is. Utolsó öt szezonjában több, mint 1,7 millió fonttal gazdagította azokat a tulajdonosokat, akiknek lovait ülte. Idén százhuszonkét versenyéből tizenegyet nyert meg.

 

Ha a statisztikákat böngésszük kiderül, hogy Pat körülbelül háromszáz-ötven alkalommal mázsál ki minden évben, s a vállalt versenyek tíz-tizenegy százalékát nyeri meg. Ez nagyon szép eredmény, ha azt vesszük, hogy Ryan Moore-nak húsz százalék kellet a championsághoz, Frankie Dettorinak volt olyan éve, amikor csak tizenhat százalékát tudta megnyerni versenyeinek. Szintén a statisztikákból derül ki, hogy Pat versenyei jelentős részét sprintfutamokban nyerte, tehát kifejezetten rövidtáv specialista, így érdekes lesz majd látni, hogy mit tud majd kihozni Mediplomatból klasszikus (másfél mérföldes) távon.

 

Patrick nagyon szerény fiatalember. Egy-egy mondattal tudja le a lelkesedő zsurnalisztákat még a kiemelt versenyek után is. Többnyire elintézi azzal, hogy „It went smooth.”, vagyis könnyen ment. A 2011-es Golden Jubilee Stakes-en kívül győzelmei közül kiemelkedik a 2008-as Nunthorp Stakes, amelyet kétéves és idősebb telivérek futnak York-ban, 5 furlongon (1000 méter). Itt Bordelescott-tal győzedelmeskedett. (Overdose is nevezve van az idei futamra.) Szintén jelentős siker volt Pat számára a hároméves és idősebb lovaknak kiírt Haydock Sprint Cup elhódítása, amely győzelmet Markab hátán aratta, hat furlongon (1200 m). Kiemelt versenyeken elért helyezéseiről külön cikket kellene írnunk.

 

Öreg közhely, hogy egy topzsoké élete tele van lemondással és nehézségekkel. Ez természetesen Pat-re is igaz. Pat-re? Tulajdonképpen James-re, ugyanis ez utóbbi néven született, ám édesanyja később ráragasztotta Írország védőszentjének a nevét. Tehát Patrick is sokat koplalhat, mert 8 stone 7 fontot (54 kg) tud lovagolni egész évben.

 

Amikor teheti, szívesen jár társaságba, nagy ritkán, szezonon kívül akár egy-egy éjszakát is kimarad a barátaival, de nem ez jellemző rá. Szereti a labdarúgást, a Liverpool-nak szurkol, s mostanában ismét elkezdett síelni. (Biztosan nem Angliában.) Ha megkérdezik mitől fél az életben, azt szokta mondani, hogy a kígyóktól és a haláltól. Egy zsoké, aki naponta teszi kockára életét és imádja a sebességet (kifejezetten idegesítik a lassú autóvezetők)? Ez utóbbit biztosan, csak tréfának szánta.

 

Pat Cosgrave személyében egy fantasztikus sikereket elért, nagyszerű lovas látogat el a Kincsem Parkba. Úgy gondoljuk, hogy sokat hallunk majd még róla a jövőben, s minden esélye megvan arra, hogy olyan legendás lovasokkal említsék egy lapon, mint a nemrég hazánkban vendégeskedő Lester Piggott, a nagy Willie Carson, vagy Pat Eddery. Kedves Olvasóink! Ha alkalmuk kínálkozik rá kérjenek Turfjukra egy aláírást Pat-től, mert így nagy valószínűséggel egy komoly sporttörténeti ereklye birtokosai lehetnek az évek múltával.

 

Lapzárta előtt érkezett a hír Angliából, hogy Pat Ascot-i nyertes lova, Society Rock bal első lábára lesántult, és ezért kénytelen kihagyni a közelgő Darley July Cup-ot. Mielőbbi jobbulást kívánunk a remek ménnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr213025364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovács Ödön Pejkó 2011.06.29. 20:56:45

Kedves miviana, köszönöm szavait, örülök, hogy ismét olvasóink között köszönthetem. Csókolom a kezét,

P.

MISKY KÁROLY 2011.06.30. 11:14:28

Tisztelt Pejko Ur!

Az olvasokozonseget ismet egy nagyon komoly mennyisegu informacio geppuskasorozattal kuldte meg ugy, hogy az vegtelenul szorakoztato es az olvaso kivancsisaga a folytatast illetoen folyamatosan megmarad. Ezt nem tudom massal magyarazni, mint az elozo eleteibol hozott aldott tehetseggel. Szivesen aldozok egy hipnotizorre, hogy megtudjuk vegre, valojaban kivel is van dolgunk! (Soherek kimeljenek!)

Maradok orok tiszteloje es olvasoja,

de R. von M. ny.e.

Kovács Ödön Pejkó 2011.06.30. 20:18:18

@MISKY KÁROLY:

Méltóságos Ezredes Uram!

Szavai nemes keleti balzsamként kényeztetik hiúságomat. A valóság azonban az, hogy írásaimban csupán az Ön becses dolgozatai által megállapított igen magas nivónak kívánok megfelelni, amely nevezett alkotások rendkívül inspiratíve hatnak fantáziámra.

Maradok őszinte híve, mint mindig,

P.
süti beállítások módosítása