Derbyk - 2011

2011.06.29. 14:33

Világszerte javában dübörög a szezon, egymás után futják a nagy klasszikusokat, a legjobb háromévesek sorra foglalják el méltó helyüket a trónon. A hétvégén rajtunk a sor, vasárnap kiderül ki nyeri a 89. Magyar Derbyt. Tippelgetés helyett most pillantsunk körbe, tallózzunk egy kicsit az idén eddig lefutott versenyek közül.

Messze tőlünk, Ausztráliában 22 év után (1989-ben Research győzött)  újra kancasiker született. A 2400 méteres, másfél millió helyi dollárral dotált versenyben Shamrocker egy és negyed hosszal verte a második helyen célba érő Retrieve-t illetve a harmadik Anacheeva-t. A tréner Danny O'Brien nagyon elégedetten nyilatkozott, elmondta, hogy a hosszú táv nagyon feküdt idomítottjának, így legjobbját nyújthatta. Glenn Boss a zsoké is a fellegekben járt, miután a kedvenc versenypályáján (Randwick) Derbyt tudott nyerni. 
 
A világ "leggazdagabb" Derbyjét idén is Tokióban futották. Stay Gold fia, a futam 2/1-es favoritja, Orfevre realizálta esélyét, egy és háromnegyed hosszal előzte meg Win Variation-t, további héttel pedig Belshazzar-t. A tizennyolc lovas mezőnyben Frankie Dettori is nyeregbe pattant, de lova, Debonair végül csak a tizenkettedik helyen zárt. A nyerő trénere Yasutoshi Ikee, ezzel a japán lóversenysport történetének legfiatalabb Derby-győztes trénere lett. Orfevre lovasa Kenichi Ikezoe, ő segítette hozzá a háromévest, hogy a huszonkettedik olyan ló legyen, aki a Japán Hármas Korona második ágát is meg tudta nyerni.
 
Hong Kongban 2000 méterre futották a szintén nem kevés pénzzel díjazott Derbyt, ahol idén tavasszal tizennégyen álltak starthoz. A későbbi nyerő, Ambitious Dragon nem volt szerencsés a sorsolásnál, hiszen a legkülső startboxot kapta, de ez nem akadályozta meg őt abban, hogy a fiatal francia sztárral, Maxime Guyonnal a nyergében remek időt futva, háromnegyed hosszal megelőzze Xtension-t. Favoritgyőzelem. A dobogóra még az új-zélandi Let Me Handle It is felállhatott. A meeting minden szempontból bombasikert hozott, hatalmas látogatottság és rekord összegű fogadási forgalom jellemezte.
 
Május 7-én Churchill Downs-ra figyelt a világ. A 10 furlongos 137. Kentucky Derby után meglepetést regisztrálhattunk. Animal Kingdom sikerére kevesen számítottak, de azt semmiképpen sem állíthatjuk, hogy érdemtelenül győzött volna. Lovasáról, J.R. Velazquezről már nem is beszélve! Az előző két évben az utolsó pillanatokban maradt le a nagy versenyről és idén is úgy tűnt, hogy hasonló sorsra jut, hiszen a favorit Uncle Mo-t néhány nappal a futam előtt lejelentették. De a sors visszaadta, amit elvett, aminek persze Animal Kingdom "eredeti" lovasa Robby Albarado nem örült, hiszen az ő sérülése után kerülhetett Velazquez Animal Kingdom hátára és ünnepelhette élete első Derby-sikerét a verseny után. A brazil apával rendelkező hároméves először futott ezen a talajon, de ez nem okoztt számára gondot, közel három hosszal verte Nehro-t és Mucho Macho Man-t. A nyerő két héttel később második lett a Preakness Stakes-ben, ezt követően pedig hatodik a Belmont Stakes-ben.
 
Ugyanezen a napon, Olaszországban is lefutották a Derbyt. Az addig veretlen Shamardal-ivadék, Crackerjack King Rómában sem talált legyőzőre. A fogadók nagy kedvence 6/4-es oddszon állt a start pillanatában, ennek megfelelően pedig két hosszal verte Cazals-t és a német Danedream-et. A győztes lovas Fabio Branca volt, ő ült a "Királyon" június 5-én, a Prix Du Jockey Club-ban is...
 
Chantillyban azonban már nem osztottak nekik lapot. A francia klasszikusban egy Dalakhani utód diadalmaskodott. Reliable Man nem volt favorit, de mint tudjuk a lóversenyt nem papíron futják. Alain de Royer-Dupré és Gerald Mossé már többször átélték a győzelmi mámort a Derby-siker után. Érdekesség, hogy Dalakhani négy Gr-I-et nyert utódja közül Reliable Man nem az első (Conduit mellett) Sadler's Wells leszármazott anyai ágon. A nyerő mögött háromnegyed hosszal az olasz Bubble Chic végzett, így az olaszoknak mégsem kellett szomorkodniuk, hatalmas siker volt ez számukra! A harmadik hely az egyik társfavoritnak, Aga Khan lovának, Baraan-nak jutott.
 
Egy nappal korábban hatalmas csatát és látványos finist hozott az Epsom Derby. A franciák sokkolták az angolokat, 35 év után született újra gall siker a legendás futamban. A fiatal tehetség Mickael Barzalona csak a célban volt elöl lovával, Pour Moi-val (a hároméves, a felhozó versenyében, Saint-cloud-ban, május elején éppen Bubble Chic-et verte). Andre Fabre idomítottja kapcsán érdemes megemlíteni, hogy anyja az a Gwynn, mely egyik utódja, Rendezvous magyar tréningben áll és a mai napon újra starthoz áll a Kincsem Parkban. Pour Moi egyébként egészen pontosan fejhosszal verte Treasure Beach-et, míg szorosan mögöttük a Királynő lova, Carlton House végzett.
 
Treasure Beach itt még peches volt, de néhány nappal ezelőtt, Curragh-ban már nem volt ellene orvosság. Az Ír Derbyben teljes Aidan O'Brien siker született (immáron negyedszer), hiszen Seville és Memphis Tennessee is dobogóra állhatott.  O'Brien kilencedszer nyerte a rangos futamot, ebből az idei győzelem zsinórban a hatodik volt. A nyerő lovasa Colm O'Donoghue, aki nagyot lovagolt, hiszen a végig vezető tréningtársak, különösen Seville, csak hatalmas küzdelem után adták meg magukat.
 
A szomszédos Ausztriában két hete futották le a klasszikust. A 60.000 euróval dotált futamban 2200 méteren mérték össze erejüket a régió legjobb hároméves telivérjei. A versenyben két magyar lóért is szoríthattunk, de sajnos sem Indy Jones, sem Ostinato nem ért küzdelembe. Odaért viszont Noble Champion, a német lovon Terence Helliernek talán még ünnepelni is maradt ideje a végén, annyira magabiztosak voltak a finisben. A sokáig élen galoppozó, Kerekes Károly által lovagolt Impostor másodikként haladt át a célon, de mivel befutóban akadályozta ellenfelét, De Reigueur-t, ezért a futam után mögé helyezték vissza. Múlt héten még úgy tűnt, hogy Noble Champion a 89. Magyar Derbyben is starthoz állhat, de végül nem hozták el. Nem bánjuk.
 
A múlt vasárnapi, 91. Cseh Derbyben nem volt magyar résztvevő, de néhány indulót közelebbről is ismerhetnek a hazai telivérjeink, az ő eredményük láttán megállapíthatjuk: idén is bombaerős mezőny állt starthoz a 2,5 millió cseh koronás összdíjért. A futamot az ír tenyésztésű favorit Roches Cross nyerte Jan Rája-val a nyergében. Mögötte Avere és Rocky Of Gracie végzett, míg az ötödik helyen az a Wallisto ért célba, aki e futása alapján - ha kipihente magát - nálunk főszereplő lehet.
 
Hétfőre véglegessé vált az MFB - 89. Magyar Derby mezőnye. A 12 millió forinttal díjazott, 2400 méteres versenyben a tizenhárom hazai résztvevő mellett hét induló (hat különböző országból) érkezik külföldről, amire még soha nem volt példa! Hogy sikerül-e itthon tartani az első díjat? Meglátjuk vasárnap!

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr23024683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása