Diplomáciai immunitás

2011.06.04. 22:28

Farkasházy Tivadart lehet szeretni, nem szeretni, ezt mindenki döntse el maga. Van akit lenyűgöz műveltsége, van aki csak az okoskodó újságírót látja benne, aki folyton lexikális tudását csillogtatja.

 

Farkasházy úrra jó ideje ráragasztották a „magyar lóversenyzés nagykövete” megtisztelő címet, amin kicsit mindig csodálkozom, mert egy évben körülbelül háromszor látni őt a Kincsem Parkban, Alagon még kevesebbszer. De én sem érthetek mindent. Tavaly a Derby díjátadásán is ott volt. Gondolom erre az imént említett hangzatos titulus jogosította fel, hiszen sem tiszteletdíjat nem ajánlott fel, s arról sem tudok, hogy legalább tiszteletbeli versenytitkár lenne. Csak úgy ott volt.

 

Ma szombaton is megtisztelte jelenlétével a publikumot, pontosabban megtisztelte volna, ha illő módon öltözködött volna fel. Lehet, hogy bokros nagyköveti teendői között elfelejtette, hogy az idei szezon első versenynapja óta „uraknak ingben, nyakkendőben, zakóban, szövetnadrágban, zárt cipőben” kell megjelenniük a jártatóban, illetve a Panoráma Étteremben, azaz a VIP szektorban? Bizony lehet, mert mintás piros ingben, szalmakalappal fején – szó szerint – virított a Milleniumi Díj napján a jártatóban. Arra kell gondolnom, hogy a nagykövet úr figyelmét elkerülte Magyar Turf 10. számának huszonnegyedik oldalán olvasható közlemény, amely szerint: Versenylátogatók figyelem...! - és a Dress Code részletes leírása. Sőt kénytelen vagyok azt hinni, hogy az eddig megjelent összes Turfból pont ezt a részt ugrotta át hanyag eleganciával – pontosan úgy, ahogy ma öltözködött, hangsúlyozva hanyagságot – mert akárhogy is nézem, ez a felhívás mindig megjelent.

 

Ha Farkaházy úr bokros teendői nyilván nem is engedik, hogy minden alkalommal ellátogasson a lóversenytérre, a szaklapot gondolom mindig megveszi – sőt lehet, hogy egyenesen tiszteletpéldányt küldenek neki minden héten, mert ugye ő a nagykövet - és átböngészi azt, hiszen szakember. Ebben biztosak lehetünk, mert szívesen publikál és nyilatkozik a témában. Pont ez a felhívás kerülte volna el mindig a figyelmét? Bizony, úgy fest.

 

Erre a negligenciára azonban készülhettek a Kincsem Parkban. A személyzetnek nagy valószínűséggel az alábbi utasítást adták – képzeletbeli eligazítás a szombati kiemelt versenynap előtt:

 

- Kollégák! Ismerik a gyevi bíróról szóló mesét?

- Igen! - válaszolta a marcona biztonsági emberek érces hangú kórusa.

- Senkit, ismétlem senkit nem szabad beengedni nem megfelelő öltözetben! Megértették?

- Meg! - zengett a kórus a néptelen előcsarnokban, a pénztárak előtt.

- Egy valakire azonban ez nem vonatkozik!

- Az igazgató úrra? - kérdezte egy széles mellkasú, kopasz legény.

- Ne kérdezzen marhaságokat, Szilágyi! Az igazgató úr mindig öltönyben van.

- A gyevi bíróra...? - árulta el magáról az egyik izompacsirta, hogy sohasem hallotta a történetet, de az eligazító tisztviselő pillantásától a torkára forrt a szó.

- Szóval a rendelkezés egyvalakire nem vonatkozik csupán, mégpedig a nagykövet úrra.

- Hogy ismerjük majd meg a nagykövet urat? - kérdezte valaki a hátsó sorból.

- Nos, ez jó kérdés, köszönöm. Sok emberen nem lesz öltöny, és mégis be akar majd menni a jártatóba. Nem kell semmi mást tenniük, csak mondassák el velük: répa, retek, mogyoró! Aki nem állja ki a próbát, az bemehet. Ezt nevezik diplomáciai immunitásnak!

 

Ha volt ilyen eligazítás, akkor arról egészen biztosan hümmögve, homlokukat ráncolva távoztak az emberek. Gondolom a diplomáciai immunitás pontos definíciójáról még hosszasan diskuráltak egymás között az alkalmazottak, ki így, ki úgy értelmezte azt, de a véleménykülönbségek nem gátolták meg őket abban, hogy jó munkát végezzenek, mert a június 4-i versenynap zökkenő mentesen ért véget.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr982957794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

choochoo 2011.06.05. 12:49:58

Amúgy szerencse, hogy a tisztelt futtatók ezt mindig betartják nemde? Lehet, hogy ha jobban megnézi Farkasházyt valaki akkor azt mondja, hogy ez így nem okés, de hozzátenném, hogy lehet valaki úgy is elegáns, hogy nem erősíti az "egyszeri paraszt a színházban" sztereotípiát, azaz makkoscipő-vasalt nadrág (lehet lila vagy zöld is mert az 30 éve még jó volt)-fehér ing (fehér mert az az elegáns)-plusz a nadrághoz illő zakó. Az hogy Farkasházy úr a lóversenyzés hagyományainak megfelelően volt-e felöltözve azt döntse el ki ki maga, mert dress code ide vagy oda, ez mégiscsak szubjektív dolog. Az viszont, hogy erről egy külön bejegyzés szülessen (pláne hogy a futtatók és pereputtyuk is sokszor olyan öltözékben pózolnak jelentőségteljesen a jártatóban amiben maximum egy vidéki diszkóban érezheti magát "valakinek" az ember), és ezt még meg a szerző meg is fejeli egy szellemeskedő utalással Farkasházy raccsolására, az nem csak kicsinyes, de már már szánalmas, mondhatni nem a lóversenyzés hagyományainak megfelelő!

Kovács Ödön Pejkó 2011.06.05. 13:05:10

@choochoo:

"...dress code ide vagy oda..."

Kedves Choochoo,

A Dress Code nem "ide vagy oda", hanem egy szabály, amit mindenkinek be kell tartania. Bizony, a többi futtatóra is éppen úgy vonatkozik, mint Farkasházy Tivadarra. Senki nem használhatja mentségként azt, hogy más mit csinál vagy éppen mit nem csinál. Ezzel az erővel mindenki nyugodtan szemetelhetne az utcán, hiszen mások is megteszik.

Én magam nem a bejegyzést tartom szánalmasnak - hogy is tehetném, hiszen én jegyzem, hanem azt, aki egy szabályokat nyíltan megszegő ember védelmére kel.

Aki pedig nincsen az előírásoknak megfelelően felöltözve, az maradjon ott, ahol ezt megteheti, elég nagy a pálya.

choochoo 2011.06.05. 14:16:10

@Kovács Ödön Pejkó: A dress code ide vagy oda alatt azt értettem, hogy az objektív kritériumoknak való megfelelés nem mindig elég. Lehet valakin zakó, szövetnadrág, ing, zárt cipő és mégis lehet, hogy nem felel meg az elvárásoknak. És ez néha fordítva is igaz. Tehát objektív kritériumok ide vagy oda, annak megítélése, hogy valaki a lóversenyzés hagyományaihoz illően van felöltözve vagy sem, az igenis szubjektív dolog.

A bejegyzést annyiban én sem tartom szánalmasnak, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy ha egy mezei egyetemistának öltönyt kell húznia, hogy beengedjék a fontos embereknek fenntartott helyekre, akkor ugyan már az urak is vegyék a fáradságot és öltözzenek fel alkalomhoz illően. Azt én is vérlázítónak tartom, ha valaki úgy gondolja, hogy rá nem vonatkoznak a szabályok, mert ő az aki. Ha valaki nem szarik ugyan a szabályokra, de nem képes megfelelően megjelenni, mert mondjuk arisztokratát szeretne játszani, de nem tudja azt hogy is kell, az inkább szomorú mint dühítő, de hát kérem azt is meg kell tanulni, hogy a Royal Ascot és egy vállalkozói bál közt vannak különbségek, és ezt jobb itthon kezdeni. Tehát nem keltem én senkinek a védelmére!

Én csak a cikk személyeskedő stílusán háborodtam fel, mivel ez sem urakhoz méltó, még ha igaza is van a cikk írójának. Továbbá a korábbi tapasztalataimból nekem úgy tűnik, hogy nem csak Farkasházy Tivadarnak van mit tanulnia az öltözködési szabályokról, hanem a futtatók egy részének is. Persze értem azt is, hogy egy tulajdonosnak, idomárnak csak be kell menni a jártatóba. Ha díjat nyer, akkor is kellemetlen azt mondani, hogy majd akkor veheti át ha átöltözik, de kérem vegyük komolyan egymást, nem igaz? Azt, hogy Farkasházy úr miért is volt ott ahol, miért nem volt neki jó a jártatón kívül, nem tudom. Úgy tűnik manapság mindenki ott celebeskedik ahol tud...

Tehát remélem így már világosabb, hogy a cikk lényegét tekintve egyetértés van köztünk. De kérem miért pont a Farkasházy Tivadar fáj önnek ennyire? Szerintem ez a bejegyzés megszülethetett volna máskor is, hiszen azokon a hétvégéken amikor én kint jártam a pályán, mindig volt legalább egy valaki a jártatóban a tulajdonosok körül, aki ha már valakinek a valakije és valamiért ott van, akkor igazán felöltözhetett volna úgy ahogyan kell. A másik ok, amiért én nem értem ezt a cikket, az a "szellemes" kis történet a végén. Répa, retek, mogyoró? Most komolyan? Ez elég általános iskolás. Nem szeretlek mert nagyképű vagy és különben is beszélni se tudsz rendesen. hahaha. Na jól meg kapta a magáét, most már biztos megjegyzi, hogy ha fel kell öltözni rendesen akkor fel kell öltözni rendesen. Na ezt tartom én kicsinyesnek és szánalmasnak.

Pláne, hogy ez a személyeskedő mellékzöngéje a cikknek eltereli a figyelmet a lényegi mondanivalóról. (Mert gondolom a cikk írója is úgy gondolja, hogy legyen valaki fehér, fekete, kék, zöld, magyar, német, üzbég, fasiszta, kommunista, liberális, katolikus, buddhista, konfuciánus, ha dress code van akkor dress code van. Mert a panoráma étterembe nem azért nem mehetek be mert nem vagyok híres, nincs lovam, hanem azért mert nem öltöztem megfelelően.)

Kovács Ödön Pejkó 2011.06.05. 15:27:27

@choochoo:
"De kérem miért pont a Farkasházy Tivadar fáj önnek ennyire?"

Azért, mert pont az ismert, befolyással bíró embereknek kell példát mutatni a többiek előtt. Mikóczy Zoltán mikor engedné meg magának, hogy ne megfelelően felöltözve jelenjen meg a jártatóban?

És azért is fáj még, mert Farkasházy Tivadarnak a Temple Stakes-re sikerült felvennie egy öltönyt nyakkendővel (nem tudok linket küldeni technikai okok miatt, de a pannoniaoverdose.hu oldalon a galéria menüpont alatt a versenyről készült képek ezt bizonyítják), a Kincsem Parkba pedig nem. Mire a kettős mérce? Vagy úgy gondolja Farkasházy, hogy ide jó lesz ő így is? Micsoda hely ez a Kincsem Park? Örüljenek neki, hogy egyáltalán jön!

Volt már a közelmúltban egy magas rangú magyar lóverseny vezető (szép szál, nyalka ember), akit külföldön azért nem engedtek az I. helyre, mert farmernadrág volt rajta. Miután felháborodva közölte, hogy ő kicsoda, a személyzet illetékes tagja csak ezt válaszolta: Ehhez szívből gratulálunk, de ide akkor sem endehetem be ilyen öltözetben.

Ami a répákat és retkeket illeti: azt hiszem nem szitkokat vágtam senki fejéhez, ennyi élc, ekkora pofátlanság láttán igazán nem mondható túlzásnak.

Kovács Ödön Pejkó 2011.06.05. 15:39:55

@Kovács Ödön Pejkó:

Az utolsó bekezdésbe helyénvalóbb lett volna ezt írnom:

Ami a répákat és retkeket illeti: azt hiszem nem szitkokat vágtam senki fejéhez, ennyi élc, ekkora illetlenség láttán igazán nem mondható túlzásnak.

hbm4 2011.06.14. 09:15:50

Gratulálok Pejkó Úr!

Ismét egy nagyszerű írás, amit öröm olvasni! A témaválasztás is telitalálat és a körítés is remek! Csak gratulálni tudok :)
A kommentekhez annyit, hogy a belinkelt képen nem diszkóba mentek és nem vidéki fiatalok voltak... amúgy stimmel ;) Lehetne a fiatalabbik úriemberről más képet is linkelni, ahol tényleg buliba ment... egyenruhában, jobb kezében sör, bal kezén vörös karszalag... bajuszt már nem emlékszem, hogy rajzolt-e magának...
A dresszkódot személy szerint butaságnak tartom. Ez megint egy olyan szabály, amit már nyugaton sem tartanak szentirásnak, de itt most akarják bevezetni. Kint is már csak a nagyobb jelentőségű versenynapokon és a jobb nevű pályákon létezik ilyesmi. Nem is értem, hogy nálunk egy átlagos versenynap V/b.-s futama miatt miért kellene egy futtatónak puccparádéba vágnia magát, ha a jártatóba kíván belépni? Viszont azzal tökéletesen egyetértek, hogy a kiemelt napokon - mint amilyen a Millenniumi napja is volt - az olyan öltözetű embereket, mint amilyen Réparetekházy Úr is volt, a jártató bejáratánál azonnal fordítsák sarkon, még ha magáról azt is hazudja, hogy ő az Atyaúristen rokona, vagy legalábbis a lóverseny kétlábon járó nagykövete...

Kupec 2011.06.16. 11:12:19

Tisztelt Pejkó úr!

Kérem ezután a cikke után nevezze meg azokat az embereket (rövidke szórakoztató anekdotákkal tálalva, hiszen ezeket oly kedvvel olvassuk), akik méltóan viselkednek és sokat tettek a magyar lósportért és példaként lehetne tekinteni mind a pályán, mind a pályán kívüli tetteikért, magatartásukért. Talán így Farkasházy úr is követendő példát talál, hogy a szájhagyomány útján ráragasztott igen megtisztelő címhez méltóan viselkedjen saját hazájában is!

Mészáros Katalin Mária 2011.06.16. 16:07:23

Király a bejegyzés és a hozzászólások is!!! Ez a téma nagyon is megér (több) bejegyzést.
Bizony, jó példát kell mutatni és hagyományokat teremteni, ill. (meg)őrizni!

Úgy tudom, illetlenséget szóvá tenni is illetlenség. :(

Kovács Ödön Pejkó 2011.06.16. 19:24:12

@hbm4:

Tisztelt hbm4 Sporttárs!

Nagyon köszönöm hozzászólását. Tudom nem illene, mégis magunknak (a Távoszlopnak) kívánok még több olyan higgadt és remek stílusban hozzászóló úriembert és hölgyet, mint Ön, aki véleménykülönbségünk ellenére is tiszteletre méltóan tudja kifejteni álláspontját. Még egyszer köszönöm.

Már csak azért is értékesnek tartom kommentjét, mert nem emlékszem, hogy valaha is láttam volna Önt öltöny nélkül, mégis felemeli hangját azokért, akik nem osztják lapunk nézeteit az öltözködési szabályokat illetően. Ez a hozzáállás nemzeteket tett naggyá - és ez nem túlzás...

Baráti üdvözlettel,

P.

Kovács Ödön Pejkó 2011.06.16. 19:36:22

@Kupec:

Drága Kupec Úr!

Nagyon köszönöm a remek tippet! Sőt, bevallom kicsit rámpirít, mert akárhogy is nézzük, mégis csak valami negatívumnak adtunk hangot itt a Távoszlopon, és ezt akár nyavalygásnak is vehetik Ovasóink.

Inspiratívan hatottak rám becses sorai, azt hiszem már tudom is kiről szól majd az első bejegyzés.

Kérem fogadja szívélyes üdvözletem, s mint mindig, most is maradok őszinte híve,

P.

Kovács Ödön Pejkó 2011.06.16. 19:46:15

@miviana:
Kedves miviana,

Köszönöm hozzászólását. Utolsó gondolatával lehetetlen vitatkozni, igaza van.

Vállalom azonban a bárdolatlan firkász szerepét, s ennek az az oka, hogy remélem elég nagy nyivánosság előtt tettem észrevételemet ahhoz, hogy a fentiekhez hasonló szabálysértés ne fordulhasson elő többé.

Kezét csókolom, remélem máskor is lesz alkalmunk kommentjeit olvasni,

P.
süti beállítások módosítása