A szezon második napjára készülve úgy tűnik, hogy elültek a felújított homokpályával kapcsolatos viták, megnyugodni látszódnak a kedélyek. A pályát a kivitelező átadta a Nemzeti Lóverseny Kft-nek, akinek a szakemberei a héten már a finom beállításokat végezték az új homokon. A kivitelező mérnök pedig elfogadta a telivér futtatók szervezetének meghívását és személyesen válaszolt a futtatók kérdéseire. Szóval most már tényleg a galoppra koncentrálhatunk, tegyük is így.

Kilenc futamot láthatunk élőben a Kincsem Parkban, a napi programot egy francia futam egészíti ki. Ötödosztályú hendikeppel indul a nap, a nyolclovas mezőnyben találjuk a múlt heti „ötbés” hendikep két helyezettjét, de érkezik ló a múlt heti Áprilisi Díjból is ide, a többiek most futnak először az idén.

Magyarországon élünk, így természetesnek vehetjük, hogy legyen szó bármilyen témáról, azonnal megjelennek a fanyalgók, az elégedetlenkedők. Így volt ez múlt héten a nevezések után is, hisz nem volt sűrűn teleírva a képernyő a nevezettek nevével, de végül mégis egy korrekt versenynap jött össze. Egy héttel ezután pedig azt látjuk, hogy a negyedosztályú hendikepben 16-an indulnának, ezért a futamot osztani kell, a nyeretlen versenyben pedig 18-an maradtak, így azt is osztják majd. Mielőtt bárki félreértene, vagy hurráoptimizmussal vádolna, én is tisztában vagyok vele, hogy kevés a ló, hogy az ágazat nincs jó helyzetben. Jobban örülnék neki, ha tíz futam lenne egy-egy nap, futamonként 12-20 indulóval, de azt gondolom, hogy akkor amikor az országban 1 millió ember van BAR listán, amikor a takarmányárak emelkedése felülmúlja még a benzin drágulását is, akkor kilenc futam, futamonként átlag 8,33 indulóval nem nevezhető rossznak. Lóversenyünk jelenlegi helyzete tipikus példája a félig teli/félig üres pohár példájának, de ha nem az évtizedekkel ezelőtti állapothoz viszonyítunk, hanem körbenézünk, hogy milyen a gazdasági, társadalmi környezet, akkor szerintem ezt a poharat csak félig telinek lehet látni. Sőt, talán mintha nagyobb is lenne a teli rész. Persze nem kell velem egyetérteni.

Na de most már tényleg térjünk vissza a galopphoz. A második futam az osztott IV. osztályú hendikep második része, az előző futamhoz hasonlóan nyolc indulóval. A mezőnyben két olyan telivér, akik betliztek a múlt héten, kíváncsian várjuk sikerül-e javítani. A harmadik futam az osztott nyeretlen verseny első része lesz kilenc indulóval (csak háromévesek a startgépben), majd jön egy harmadosztályú hendikep nyolc lóval. Aztán 45 perc szünet, pontosabban jön a francia futam, amit a nyeretlen verseny második felvonása követ, itt a nyolc hároméves mellett találunk egy öreg lovat is.

A Kozma József Emlékverseny (III. kat.) áll a program következő helyén, az 1900 méteres futamban komoly mezőny jött össze. A tíz induló nevét általában a napi főversenyek rajtlistáján szoktuk látni, biztos vagyok benne, hogy izgalmas, élvezetes futamot láthatunk majd. Aki nem egész napra szeretne kijönni, annak érdemes úgy szerveznie a programját, hogy 17:00 órakor vagy már, vagy még kint legyen a pályán. Az amatőrök is elkezdik küzdelmüket az amatőr champion címért, a program nyolcadik futama ugyanis az Amatőrverseny Hendikep lesz (V/b.).

Majd jön a főfutam, az I. kategóriás, 1300 méteres Sütvényi Díj. A hétlovas mezőny így néz ki:

Csák Máté (Kovács Viola) – az ötéves szürke a múlt héten már programon volt, de lejelentették. Tavaly fantasztikus sorozattal kezdte az évet, egymás után három versenyt nyert (utolsó kettőt 8-8 hosszal), majd két gyengébb futás, egészségügyi problémák, nyolc hónap kihagyás következett. Képessége alapján akár a győzelemért is küzdhetne, de a sok kihagyás nem szól mellette.

Robinson Cruso (P. Hodán am.) – a négyéves mén tenyésztőjének valószínűleg csak felolvasták Defoe híres regényét, nyomtatásban biztos nem találkozott vele, hisz akkor nem maradt volna le az e betű a név végéről. De a szlovák tréningből érkező ménnek nem csak a neve furcsa, a lovasítása is az, hisz amatőr lovas üli (bár ugye emlékszünk arra, hogy szlovák amatőr még derbyt is nyert nálunk pár éve), és eddigi pályafutása sem hétköznapi. Kisebb vagyonért cserélt gazdát yearling korában, Angliában komoly versenyekben futtatták, kevés sikerrel, így az ára annyira leesett, hogy hamarosan Szlovákiában találta magát. Egyetlen győzelmét egy kisebb angol versenyen szerezte. Nagyon nehéz megítélni, hogy igazából mit tudhat, akkor sem lepődnék meg, ha a győzelemért küzdene, de akkor sem, ha kiszakadt utolsóként érne célba.

Álmos (Varga Z.) – tavaly nyáron még a Derbyben próbálkoztak vele (kevés sikerrel), majd az azt követő rossz futása után eladólistára került. Akkor kipróbálták sprint távon, ami nagyon jól sült el, 3 futásból 2 első és 1 második hely következett, így természetesen maradt is istállójában. A győzelmeit ilyen osztályban és hasonló távon érte el, a verseny egyik esélyese.

Double Piccolo (S. Georgiev) – négy éves, de pályafutása alatt eddig még csak hatszor tudott futni. Helyből gyors ló, tavaly megnyerte a 900 méteres Repülő Hendikepet, majd második lett az Elit kategóriás Báró Wesselényi Emlékversenyben.

Marrayah (L. Kasal) – a négyéves kanca Angliából került hozzánk. Hazájában csikóként győzelemmel mutatkozott be, majd gyengébb folytatás következett, de sok lehetősége nem volt bizonyítani, tavaly mindössze kétszer tudott rajthoz állni. Munkából jó hírek érkeztek felőle, kíváncsian várom holnapi futását.

One Carpatty Cat (ifj. Fejes L.) – eddig nem sokat mutatott, tavaly legjobb eredménye egy negyedik hely volt. Ennek ellenére nem érdemes leírni, mert a múlt héten nagy formával bemutatkozó Ribárszki istállóban áll, a másfél kiló túlsúly viszont ellene szól.

Almarita (ifj. Kozma I.) – a sárga kanca elég váltakozóan futotta formáit, egyetlen győzelmét viszont a holnapival megegyező távon és homokon futotta. Van olyan formája amivel itt akár főszereplő is lehetne, de nem tartozik a favoritok közé, viszont ne felejtsük, hogy trénere a múlt héten ötöt nyert.

Zárásképp a korábbban már említett negyedosztályú hendikep első részét látjuk, az osztott hendikep másik feléhez hasonlóan nyolc indulóval.

A versenynap programját itt olvashatják: http://www.kincsempark.com/versenyek/galopp.pdf És ne felejtsék, néhány óra múlva felkerülnek oldalunkra tippjeink is a Távoszlop-Tipp rovatba.

Ami az időjárást illeti, zömmel napos idő várható, 15 fok körüli hőmérséklettel. Egyedül az erős szél okozhat némi kellemetlenséget. De ha tikettjeiket, papírpénzüket nem engedik ki ujjaik közül, akkor gond nem lehet, ha rám hallgatnak kijönnek a Kincsem Parkba.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr532812422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása