Kedves sporttársak!

Előre is elnézést kell kérjek két dolog miatt. Egyrészt, hogy a Magyar Derby Koktél Bizottság hosszú téli hónapokra eltűnt a nyilvánosság kiváncsi szemei elől, másrészt, hogy a 2011. évi galopp szezont nem saját írással köszöntöm.
A Derby koktél tekintetében azt javaslom, hogy válasszunk ki néhány koktél, amelyet valamelyik nagyobb versenynapon (természetesen az idei Derby előtt) mindannyian megkóstolhatunk és ott szavazzuk meg, közösen eme kiemelkedő címre méltó italt. Várjuk a további koktélötleteket jelen blogon a kommentekben, illetve a facebook Magyar Derby Koktél Bizottság csoportjában.
És most következzék az idézet:


 

"- Károly, itt az ebéd! - mondta egy női hang.
  Fehér asztalkendővel leborított széket toltak az ágya mellé, a levesnek jó szaga volt, a só fehéren szikrázott ezüsttartójában, és piroslott a paprika.
  - Ördögbe - dörmögte Károly -, minek költöttél fel? A grófnőt készültem meggyóntatni.
  - Tudom, hogy állandóan megcsalsz, mindig megcsalsz - panaszkodott az asszonyhang. - Nincs is olyan szerencsétlen nő, mint én. Vajon minek is élek?
  Károly a levest kanalazta.
  - Talán megint esős idő van odakünn?
  - A nap süt.
  - Hát miért bolondulsz? Itt fekszem egész nap az ágyban, az orromat sem dugom ki az utcára, máskor legalább a turfra jártam, most azt sem teszem, csak fekszem mindennap, mintha reggelenkint agyonütnének. Nem is tudom, hogy mi lesz ennek a vége... Az életből csupán annyi részem van, amit álmodok. Tegnap állatszelídítő voltam, oroszlánok faltak fel a ketrecben, bezzeg akkor nem siettél felkölteni, hogy Károly, itt van az ebéd. Estig viaskodtam az oroszlánnal, mert estére készültél el csupán az ebéddel. Vajon mit csináltál akkor egész nap?
  - A városban jártam, munkát kerestem, mert így tovább már nem élhetünk.
  - Lárifári - legyintett Károly -, majd minden megváltozik. Nyerni fogok.
  - Mit ér az, ha te nyersz? - panaszkodott a női hang. - Csak a kocsmárosoknak és a nőknek jut a nyereségből. Fiáker robog, pezsgő durrog, csengő orfeumzene és táncosnők ismeretsége: ezt jelenti a te nyereséged. De ha az én sorsjegyemet húznák ki holnap, vagy holnapután... Egyszerre rendbe jönne minden.
  - A bal zsebem a tied, életem csillaga. Ha majd nyerek, a bal zsebet megtöltöm kis kakasos meg szakállas aranyakkal, amelyeket annyira szerettél valamikor. A kakas vígan állong az aranymezőben, és a szakállas frank király bólint. - Jó napot, Károly bácsi! Hol van a pecsenye? És a sör, a teremtésit!
  - Hozom már. - Marhahús, amint szereti; a burgonya jól megsült, és az ecetes paprika nagyon jó. Tudja néhány bútordarabot szeretnék venni. Fogasunk sincs.
  - Minek az? Pénz kell elsősorban, asszonyom. Ha pénz van fogasunk is van, mindenünk van. Nekem nyerni kell. A kedvéért lemondtam a turfról, beláttam - a kedvéért -, hogy ott engem balszerencse üldöz, és nem konkurrálhatok a többi urakkal. A csikókhoz hűtlen lettem, pedig mily jó volt a zöld gyepen sétálni, tippelni, a kasszánál fogadni. Csengetés, start. Barna kislány! Barna kislány! Az ördögbe, fejhosszal megverték...

...

  - No, lássa. Én is ezt mondom. Nagy baj volt, hogy maga ráült a hozományára, mint egy sárkány. Sohasem tudtam egy jóravaló látcsövet venni. Pedig látcső nélkül igazán alig képzelhető el egy jóravaló sportsman. Meg a háromkoronás helyre menni. Fuj! Biztos veszteség, mintha csak keresztes pókokkal álmodik az ember. A hús pedig kissé kemény.
  - Pedig magam hoztam a székből.
  - Még az hozzá, hogy okos ember nem játszik olyan játékot, amelyben nem nyerhet. A nyereség, asszonyom, mindig a helytől, időtől, a lelki diszpozíciótól függ. Maga folyton a nyakamon ült abban az időben, mozdulni sem tudtam magától, nőktől féltett, és számon kérte, hogy mit csináltam a pénzzel. Elveszett, minden elveszett. Nem tudtam lábra kapni, mint Mucus a kancadíjban. Pedig ő nyerte meg a versenyt. Van valami gyümölcs itthon?"

(A kassai püspök, 1912)

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr882773276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovács Ödön Pejkó 2011.03.29. 21:42:52

A kassai püspök!

Misky sporttárs, ez egy felejthetetlen idézet. Igazi drágakő! Nagyon köszönöm, hogy megosztotta velünk. Egy-két napig gondolkodtam, mit is írhatnék erre, de Krúdy után egy betűt sem merek idekanyarítani. Csak csendesen megemelem kalapom...

Apropos! Nem járt együtt ezzel a püspökkel a mi plébánosunk, egy szemináriumba?

MISKY KÁROLY 2011.04.06. 09:42:31

Kedves Pejkó barátom!

Ugye, azt gondolná az ember, hogy nagyjaink mindig ösztönzik alkotásaikkal az utókort, de mint jelen esetben Ön is tapasztalta, vannak esetek mikor éppen hogy leblokkolja, egyenesen alkotói válságba sodorja egy mestermű a szárnyait próbálgató utókort.
Lehetséges, hogy kevesebb Krúdyt kéne olvasnom...

Jó fogadási szezont kívánok!
süti beállítások módosítása