2010 az ügetőn

2010.12.23. 19:44

 Mérleg, avagy visszatekintés az óévre

 

Szakadó hóesés, a vakító fehérségben dermesztő hideget ásít Budapest szíve.

Pipistrella – Escorial - Ida June…január 31-én ebben a sorrendben halad át a Megnyitó Verseny mezőnye a célon, ezt követően pedig több, mint félezer futamnak lehetünk szemtanúi a Kincsem Park ügetőpályáján.

Kikről szólt az idei szezon, milyen volt a mögöttünk hagyott esztendő, hol tartunk most? A kérdés első részére könnyebb megkeresni a választ, de persze az alábbi rövid felsorolás nem nélkülözi majd a szubjektivitást sem. Lássuk hát a főszereplő nemes négylábúakat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naná (Fazekas Imre) a Derby-győzelem után

Az Év Lova egyértelműen Naná. Kaszás Gergő nagyszerű hároméves kancája, Fazekas Imre keze alatt nagy utat járt be. A télen még néha botladozó C’est la Guerre ivadék szinte mindent vitt, amit lehetett, hat győzelme közül kiemelkednek a „klasszikusok”, a Ferge László Emlékverseny, a Kanca Díj, a Magyar Ügetőderby, az Őszi Kanca Díj és a keménységet is alaposan próbára tevő Ménesek Díja. Elképesztő sorozat, a megérdemelt pihenő után várjuk a folytatást. Volt azonban egy mén, amely méltó ellenfélnek bizonyult. A Hico istálló üdvöskéje, No Not Me megnyerte a Nemzeti Díjat, a Derby Kísérleti Versenyt és a Szent István Díjat, a háromévesek legnagyobb versenyében pedig csak Naná tudta megelőzni. Veljko Mazsity joggal lehet büszke idomítottjára és reménykedhet abban, hogy No Not Me, istállótársával, az egész évben tudását hűen adó Nemesúr-ral együtt szállítja majd a sikereket a következő évben is. Maradjunk még a hároméveseknél, bár a többiek a fenti trió árnyékából csak ritkán tudtak a fényre lépni. A kétévesen remek őszt produkáló Noble Rose és Nacho Nico nem hozták a nagy áttörést, de számos értékes helyezést gyűjtöttek. Ugyanez a helyzet Nobody-val is, Csordás Emilék saját tenyésztésű ménje mindössze egyszer tudott győzni, de egész évben hűségesen teljesített. No fear istállója harmadik számú hároméveseként is helytállt, neki még hendikepszinten is lesz lehetősége „csipegetni” jövőre. A Diadora istálló nagy reménységei közül Nelson sokat komolyodott, ha így folytatja, felérhet a legjobbak közé. Istállótársa, a szürke Nebraska négy versenyben győzött és az Őszi Kanca Díjban már Naná dolgát is megnehezítette.

 

 

 

 

 

No Not Me (Veljko Mazsity) a Szent István Díj mindkét futamát megnyerte

A négyévesek mezőnyében már kevesebb nevet tudnék kiemelni. Sajnos Merengő egész évben egészségügyi problémákkal küzdött, így még csak megközelíteni sem tudta azt, amit az előző szezon alapján vártunk tőle. Az AMMA Rt. kiválósága, Masterpiece viszont hozta a kötelezőt, megnyerte évjárata legfontosabb versenyét, a Négyévesek Nagydíját, ezen kívül pedig rengeteg helyezést is szerzett. Rajta kívül Magna Charta nevét említhetjük, igaz neki voltak azért „üresjáratai” az év során. A háromévesen nagyon sikeres Nikita és Mikes szinte végig laborálták az évet, Menedzser pedig érzésem szerint kissé elmaradt a várakozásoktól. Montgomery és Mambo Girl nagyon hasznosan futkostak, de az a bizonyos kis plusz még hiányzik belőlük. Talán jövőre…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Masterpiece (Varga Sándor) a legjobb négyéves

Az idősebbek között nagyon vegyes volt a kép. Az év első kiemelt versenyeiben Noir Desir, Imike és Taylor Boko osztoztak a győzelmeken. A Prolongo istálló importját ezt követően már alig láttuk. Taylor Boko nyáron még villant egy nagyot, de ősszel már halványabb volt. Imike a Bródy János Emlékverseny megnyerését követően az év egyetlen heatversenyében, a Dr. Vecseklőy József Emlékversenyben is kitett magáért, néhány hete pedig egy napi főfutamban, szép győzelemmel tért vissza pihenőjéről. A korábbi évek hősei közül Simb Illusion és What a Man felemás időszakot zártak, utóbbi az év első felében azért igen eredményesen teljesített. A korábbi Derby-győztes, London csak árnyéka volt önmagának, Hajnal Tibor két klasszisa, Illetmény és Robin Q. pedig szinte teljesen kihagyták ezt az évet. A problémás Kiskarcsi gyakorlatilag csak három hónapot versenyzett intenzíven, ekkor azonban egyértelművé tette, hogy egészségesen, a pálya legjobbjai között kell vele számolni. Kádor duplázni tudott az FVM Díjában és amikor futott, hűen adta tudását. A kőkemény Lester eleinte szlovén, majd magyar színekből futott és nyerte a Köztársasági Díjat, majd az Őszi Kísérleti Versenyt. Az ötévesek közül mindenképpen kiemelhető a Pannónia Díj első két helyezettje, a megkomolyodott Lucky Luke és az acélos Lézer. A Lovasélet Sprinter Kupa Top Ten révén szlovén győzelmet hozott, de az őszi nagy nemzetközi versenyeink trófeáit sem sikerült itthon tartani. A Marschall József Emlékversenyben Marcello X, a Hungária Díjban Parisienne Blue oktatták a bombaerős mezőnyt.

 

 

 

 

Marcello X (Hannu Voutilainen) látványos sikere a Marschall József Emlékversenyben

A legfiatalabbak mezőnye egyelőre sok kérdést tartogat a jövőre nézve. Az elmúlt évekhez képest talán kevesebben mutatkoztak be eddig, ők pedig – néhány kivételtől eltekintve - meglehetősen „zölden” versenyeztek. A Szalay János Emlékversenyt a korai Öttusázó nyerte, a csikók legnagyobb versenyét, a Kétévesek Nagydíját pedig Ördöglány húzta be. A kissé megbízhatatlan csapatban azért sokan jeleztek már komolyabb képességet. A Nagydíj másodikja, Oswald, a nyerő istállótársa Őrangyal, Olajfás, Orient Boy, Ollyan nincs, Obi Wan Kenobi, Őszi fény vagy a kiváló származású Olajbáró is a következő év, évek nagy reménységei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ördöglány (Nagy Ferenc II.) biztosan nyerte a Kétévesek Nagydíját

Hogyan is értékelhetnénk akkor az elmúlt évet? Voltak szép, emlékezetes pillanatok,nagyszerű győzelmek, rekordok, látványos versenyek, kitűnő hajtások. Olyan esetek is előfordultak azonban, melyekre nem feltétlenül emlékszünk vissza jó szívvel. A remény hal meg utoljára – talán ezzel a mondással lehet legjobban érzékeltetni a lóverseny szerelmeseinek, szereplőinek lelki világát, legalábbis ami az utóbbi időszakot illeti. A meghirdetett Nemzeti Lovas Program és -stratégia mielőbbi megvalósulásának ígérete táplálja bizakodásunkat, hogy a 2010-es szezon vége, egyúttal valami új, egy szebb, régóta várt jövő kezdete lesz!

Fogadók és fogatok a helyükre, starthoz!

A szilveszteri versenynapra mindenkinek nagyon jó szórakozást és egyben Boldog Új Évet Kívánok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr502535348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása