A Magyar Jockey Club elnevezést veszi fel a szervezet

Megmozdult valami a lóversenyzés háza táján. A szeptember 20-i sajtótájékoztató után két nappal, szerda este a magyar galoppsport legbefolyásosabb képviselői gyűltek össze Alagon, a Magyarországi Angol Telivér Futtatók Egyesületének (MAFE) közgyűlésén.

Ha egyszer megírja valaki az Alagi Tréningközpont történetét, külön fejezetet kell majd szánnia a szerzőnek Bus Antalra. A mindig csendes, megjelenésével és habitusával tiszteletet parancsoló, oly sokat látott szakember, egy újabb találkozóra készítette elő a Kúriát szerda este. Kincsem, Vatinius és a magyar lóversenyzés legendás telivérjei, a falakat díszítő festményekről a halhatatlanság egykedvűségével néztek le a teremben gyülekezőkre. Losonczi Gábor elnök, Mikóczy Zoltán alelnök, Nagy István titkár fogadta a meghívottakat. Siklósi Tamás, Pálfi Gábor, Tormási Gyula, Sárközi Péter, Hitka Péter, Miksi István, Borbola Éva, Junghaus Gusztáv, Molnár Orsolya, dr. Szmodits Zsolt, Dénes Péter, Deák György, az Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért Egyesület képviselője, Horváth Zalán, Nagy Zoltán, Szuna Szabolcs, Opéczi András, Orbay Gábor, Kopácsi Sándor, Elbert József, dr. Megyeri Csaba, a mindig jókedvű Böröcz Béla és még vagy féltucat tulajdonos várta a napirendi pontok ismertetését.

 

 

A formalitások, az új tagok felvétele és Nagy István bevezetője után, Losonczi Gábor vette át a szót. Losonczi úr beszámolójából megtudhattuk, hogy az Egyesület megalakulását megelőzően, Losonczi Gábor és Mikóczy Zoltán részt vett egy Lázár Vilmos által Domony-völgyben szervezett egyeztetésen, amelyen a magyarországi lóversenyzés várható változásairól volt szó. Ott elhangzott, hogy elkészült egy új magyar koncepció, amelyben a lóversenynek, mint pénzteremtő forrásnak kiemelt szerepet szán a kormány. A terv ismertetését szeptember 20-án Lázár Vilmos „Új Nemzeti Lovasprogram ismertetése” címmel a Parlamentben, sajtótájékoztató keretében megtartja.

 http://tavoszlop.blog.hu/2010/09/23/ismet_a_szeptember_20_i_sajtotajekoztatorol

 

Ezután az egyesület elnöke tájékoztatta a tagságot arról, hogy Mikóczy Zoltán alelnökkel bemutatkozó látogatáson vettek részt Haál Gábornál, a Nemzeti Lóverseny Kft. (NL Kft.) ügyvezetőjénél. A megbeszélés protokolláris jellegű volt, de ezen túl szó esett a Magyarországi Angol Telivér Futtatók Egyesületének távlati terveiről.

 

A találkozóról szóló beszámoló után ad hoc felvetődött, hogy az NL Kft. jelentős lemaradásban van a versenydíjak kifizetésével. E felvetésre Nagy Zoltán idomár - a tagságot egyhangúlag megnyugtatva – felszólalásában röviden elmondta, hogy részére az NL Kft. tartozását rendezte. A grémium a témával többet nem foglalkozott, a kifizetések elmaradásának notóriusságát nem állapította meg.

 

A következő napirendi pont az Egyesület elnevezését érintette. Javaslat érkezett az elnökséghez, hogy változtassák meg a Magyarországi Angol Telivér Futtatók Egyesületének nevét Magyar Jockey Club-ra. Az előterjesztők érvei között szerepelt, hogy az új név jobban cseng a nemzetközi színtéren, s az új név birtokában az Egyesület kérhetné felvételét a Jockey Clubok Világszövetségébe. E felvétel az előterjesztők véleménye szerint számos előnnyel jár. Az közgyűlés a névváltoztatási javaslatot kettő ellenszavazat mellett (Sárközi Péter, Orbay Gábor), tartózkodás nélkül, nyílt szavazáson elfogadta. A szavazás érvényesen lezajlott, a név megváltozott. Magyar Jockey Club. Ezt jegyezze meg a jövőben minden magyar futtató.

 

A szavazást követően Pálfi Gábor kért szót. Pálfi úr a rá jellemző megfontoltsággal kifejtette, az Egyesület (a bírósági bejegyzésig még az eredeti nevet használjuk  a Távoszlop oldalain) csak akkor tud eredményesen működni, ha konkrét célokat fogalmaz meg. Javaslata értelmében, az Egyesület állítson össze olyan feladatsort, amely meghatározza a szervezet rövid- és középtávú teendőit, feladatait. Pálfi úr felszólalásában – egyebek mellett – olyan kérdéseket vetett fel, mint a doppingvizsgálatok hatékonyabbá tétele és a szaklap pontos megjelenése. Mindezek mellett javasolta, hogy az Egyesület bátorítsa a futtatói szindikátusok létrejöttét és működését.

 

Ezek után, ismét magához ragadva a szót, Losonczi Gábor javasolta, hogy az Egyesületnek lépéseket kell tennie a lóversenyzés népszerűsítése érdekében. Véleménye szerint, ennek egyik legfontosabb eleme a televíziós közvetítések megszervezése, a korábbi – már jóideje nem működő - fix.tv helyett, országosan fogható csatornákkal kell felvenni a kapcsolatot és eredményt elérni. Az elnök felvetette a Sport M tévécsatornával való kapcsolat felvételt.

 

Losonczi Gábor az említettek mellet javasolta, hogy az Egyesület jelöljön ki egy személyt, aki a nemzetközi kapcsolatokat kézben tartja, figyelemmel kíséri a nemzetközi lóverseny élet fontos eseményeit, kapcsolatot épít az Egyesület számára fontos országok zsoké klubjaival. Losonczi úr a feladat elltására Kopácsi Sándort javasolta.

 

Ezt követően, az Egyesület elnöke etikai bizottság felállítását is javasolta. Bizottsági tagságra Dr. Bakos Péter, Sárközi Péter és Ópéczi Andrást terjesztette elő.

E két utóbbi javaslat megszavazását a közgyűlés későbbi időpontra halasztotta, érdemi döntés nem született.

Végezetül az Egyesület tagjainak gyors és általános információval való ellátását szolgálandó, egy levelezőlista összeállítását kezdeményezte az elnök. 

A higgadt hangvételű, három és fél órás megbeszélést, kisebb csoportokba verődve beszélte át a tagság a zárás után.

Ránk esteledett. Az öreg alagi gesztenyefák sápadtan nyújtózkodtak a felhőtlen égbolt felé. Ribárszki Sándor csodaszép ikrei, akik édesanyjuk oldalán, fegyelmezetten vettek részt a megbeszélésen álmosan pislogtak. Bus Antal zsebében megcsörrentek a Kúriát záró kulcsok...

  

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr362318905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása