Gróf Széchenyi István a magyar politika, a magyar történelem egyik legjelentősebb alakja volt, mi lóversenyesek azonban neve hallatán mégsem az Akadémiára, irodalmi munkásságára, reformprogramjára vagy a Lánchídra gondolunk, hanem a magyar lóversenyzésre, a galoppsportra, melynek megalapítása hozzá fűződik. Százötven évvel halála után rá emlékezünk a Kincsem Park Széchenyi emléknapján.

A versenyszervező igyekezett méltó módon megemlékezni az alapítóról, sikerült egy nagyon színes, élvezetesnek ígérkező programot összeállítania vasárnapra. Szakmai szempontból a 2000 méteres Gróf Széchenyi István Emlékverseny lesz a csúcspont, ahol először fut egymás ellen a legjobb három és a legjobb négyéves magyar kanca. De a galoppsport mellett show elemekben sem lesz hiány, élőzene, huszárok, lovas divatbemutató, agárverseny és agár-telivér match race szórakoztatja majd a közönséget.

13:00 órakor egy ötödosztályú hendikeppel indul a nap, majd a nyeretlen kétévesek következnek, ahol a kilenc induló csikóból nyolcan most mutatkoznak be. A harmadik futam újra egy hendikep, egy negyedosztályú, majd a IV. kategóriás Szeptemberi Díjat futják 1800 méterre. Ebben a futamban tíz telivér indul, közülük négyen Szlovákiából érkeznek. Egy speciális díj jön ezután, a BBAG Baden-Baden Díj, amiben a BBAG katalógusában szereplő lovak indulhatnak. A táv 1400 méter, a mezőnyben többek között Jezsuita (Varga Z.), Almarita (S. Georgiev), Vanity Queen (ifj. Kozma I.).

Sprintereink egyenespályás, 1300 méteres versenye lesz a hatodik futam. Az I. kategóriájú Nagycenki Díjban újra rövid távon láthatjuk az 1000 méteren már bizonyított egykori hosszú távú klasszist Saldenzart (J. Línek). A hatéves sárga visszatérte óta több távon futott már, ha holnap behúzza a versenyt, úgy gondolom marad a sprinterek közt, de nem lesz könnyű dolga, Makaam (S. Georgiev), National Nice (L. Kasal) vagy Naraan (ifj. Kozma I.) megakadályozhatja őt ebben. Lovak után kutyák lesznek a főszereplők, több évtized szünet után újra agárversenyt rendeznek a Kincsem Parkban. A bemutató verseny távja 400 méter, és hat szuka küzd majd az első helyért. A II. osztályú Benson Vilmos Emlékverseny Hendikeppel folytatódik a program, a 2200 méteres távon nyolcan mérik össze erejüket. Ezután „ősbemutató” következik, először rendeznek ugyanis a Kincsem Parkban agár-telivér match race-t. Az agarakat Moonlight-Hunter Kiss Me Quick, a telivéreket Franko képviseli. A verseny nem csak az állatok szempontjából különleges, hanem a zsoké személye miatt is, ugyanis Franko nyergében a jelenleg már trénerként dolgozó, tizenegyszeres champion zsoké Kovács Sándor ül majd. A különleges versenyt a nap „ötbés” hendikepe követi, majd jön a nap főfutama.

Ami a hároméves és idősebb kancák részére kiírt Gróf Széchenyi István Emlékverseny (Listed). A verseny távja egy gyep kör, azaz 2000 méter, összdíjazása 2,4 millió forint. A futam résztvevői:

Eloise (Mészáros Zs.) – könnyű győzelemmel kezdte az évet a Gyolai Horse Racing kiváló kancája, majd egy szerencsétlen baleset miatt hónapokat ki kellett hagynia. Egy harmadik hellyel tért vissza, majd az Imperiál Díjban a nyerőtől három hosszon belül ötödik. Kérdés, hogy mit szól a 2000 méterhez, mert még sosem futott még ilyen hosszú távra.

Jareda (J. Pavlicek) – igazi hosszú távú specialista, legjobb eredménye tavaly a St. Legerben (Gd-1) egy harmadik hely. Idén halványabban kezdett, de nyár végére úgy tűnik magára talált, augusztus végén egy I. o. hp-et nyert erre a távra.

Mezzanine (J. Línek) – a legjobb magyar „öreg” kanca. Pályafutása során egy kivételtől mindig az első háromban végzett, pedig olyan futamokban indult, mint Magyar Derby, Millenniumi Díj, magyar, cseh, szlovák Kancadíj. Két héttel ezelőtt megnyerte az Imperiál Díjat is. Eddigi eredményei alapján a győzelemért küzdhet.

Miss Double Six (Paizs G.) – a négyéves sárga a szezonban még nem tudott versenyt nyerni, idei legjobb eredménye egy második hely. Tavaly is futott ebben a versenyben, akkor a hatodik helyen végzett.

Miss Juliette (Deczki A.) – idén nem az igazi, egy győzelem és egy negyedik helytől eltekintve mintha kibérelte volna magának a futamok hatodik helyét. Jó futásához komoly javulásra lenne szüksége.

Vanity Fong (S. Georgiev) – a 2008-as Derby legjobb kancájának sem nagyon megy az idén, csak csipeget a pénzdíjakból. Síkversenyben ilyen hosszúra már két éve nem futott, neki is javulnia kellene a jó helyezéshez.

Holdfény (L. Kasal) – a starterek és a berakószemélyzet réme. Ő az a ló, akiről nem tudjuk, hogy igazából mit tud, mivel startgép problémái miatt pályafutása alatt eddig még csak háromszor futott. Nála a nagy kérdés, hogy egyáltalán el tud-e indulni holnap, ha igen, kíváncsian várjuk megmutatja-e mire képes.

Letty (ifj. kozma I.) – megnyerte a magyar és a svájci Kancadíjat, negyedik volt a Derbyben és két hete egyetlen kancaként negyedik a Kincsem Díjban. Idén már tízszer futott, háromszor győzött, egész pályafutása alatt egyszer fordult elő, hogy nem futott pénzért. A hároméves évjárat legjobb kancája, a holnapi verseny egyik nagy esélyese.

Szamóca (Varga Z.) – a hároméves kanca gyenge idénykezdés után folyamatosan javulva egy hónapja vesztette el nyeretlenségét. Az a futam egy II. kategóriás verseny volt, de akkor elért magas formája miatt nem szabad lebecsülni őt, különösen, hogy a táv megegyezett a holnapi verseny távjával.

Igazi csemegének ígérkezik tehát a holnapi főfutam, hisz végre sor kerül a Letty-Mezzanine összecsapásra. Mert az hatalmas meglepetés lenne, ha nem ez két kanca végezne az első két helyen. A nap majd egy harmadosztályú hendikeppel zárul, ahol nyolclovas mezőnyt láthatunk majd.

Ami az időjárást illeti, hűlni fog a levegő és csapadék is várható. Épp az előbb néztem, hogy a Dunántúl déli részén már esik, de Budapestet egyelőre még elkerüli a csapadék. Megnéztem több meteorológiai weboldalt is és szerencsére találtam olyan előrejelzést, amely szerint éjszaka és holnap délelőtt még esni fog, de vasárnap délutánra már felszakadozik a felhőzet. Na én nagyon remélem, hogy ez a legoptimistább verzió válik valósággá. Az viszont biztos, hogy hűvös lesz, 16 foknál többre ne nagyon számítsunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr42305796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

benfia 2010.09.20. 22:57:16

Ezt is kipipáltuk, futották még 20ad-x a "BENSON VILMOS EMLÉKVERSENYT". A család immár egy vagyonkát költött nagyapám emlékére:) ~ /Cirka 60 köcsög ára.../ A LÓVÁLLALATTÓL viszont eleddig
ezért legutóbb az elsőn, még a dr. Fehér Dezső érában egy szimplára történő meghívást, - a VIP páholyba. Azóta még ezt sem. Sőt a tegnapiról a mai ügyeletes ügyintéző senki csütörtökön értesítette a családot, hogy idén is kék a köcsög. A KÖCSÖG! Van ennél még lentebb (?), a pályaépítő nagyfater forog a sírjába a méltatlan utódok láttán:( SZEBB lóversenyző JÖVŐT!!! www.bensonv.hu

Pende 2010.09.21. 19:47:15

@benfia:

Sajnálom, hogy ilyen szájízzel kell visszagondolnod a futamra, ne adjátok fel, lesz ez még jobb, de valahogy ki kell bekkelni, amíg az eljön!
Én is kaptam tőletek egyszer "köcsögöt" és nagyon büszke voltam rá, azóta én is visszahúzódtam onnan, de szívesen csinálnám tovább, ha látnám értelmét.
süti beállítások módosítása