Miből lesz a cserebogár? 

 

Overdose-lázban ég a turftársadalom. Overdose élete, napjai, de szinte percei is jól dokumentáltak, nehéz vele kapcsolatban új információval szolgálni. Tudjuk mit eszik, mit iszik, milyen napja volt, ki a trénere, ki a kovácsa, tréninglovasa. Kívülről fújjuk már a hősies győzelemsorozat minden állomásának részleteit. Újra és újra olvastuk már megvásárlásának történetét, amelyet nem lehet megunni, mindig megmelengeti a legmarconább ember szívét is, mert bizonyítja, hogy a lóversenyzésben a mai napig történnek csodák, a legendák világában él a lóversenybarát.

 

Nehéz fába vágja tehát fejszéjét az, aki újat szeretne írni a Budapest Bullet-ről (Budapesti Lövedék), de most erre mégis kísérletet teszünk, mert az alábbi sorokban nem a jelenről, nem a jövőről, hanem a régmúltról lesz szó. Induljunk el Overdose atyjainak nyomába, elevenítsük fel az apai vonal összes képviselőjének nevét és tetteit egészen az alapító ősatyáig. Lássuk miből lett a cserebogár!

 

Írásunkat két részben közöljük, 1700-ban kezdődik és 2005-ben ér majd véget. A szírai Aleppo-ból, eljutunk majd Newmarket-be. Két tulajdonos, Thomas Darley angol konzul és Mikóczy Zoltán magyar üzletember áll a történet elején, illetve végén, az ő nevük által keretezett több, mint háromszáz esztendő vizsgálatakor lepereg előttük a lóversenyzés teljes történelme. A lapokra arany betűkkel kerül fel minden említett név.

A XVIII. század legelején az arab Mirza sejk, aki másodikként viselte e nevet a beduinok Feddan nevű közösségében nem sejtette, hogy Allah kiszámíthatatlan akarata azért éppen Aleppo vidékére vezérelte őt és nomád életet élő népét, hogy segédkezzen egy új angol lófajta kitenyésztésében. A nemes sejk valószínűleg azt sem tudta hol van Anglia, egészen addig, míg összeismerkedett Thomas Darley-val, aki a brit korona képviselője volt Levantéban. A konzul szenvedélyes vadász volt, rajongott a keleti lovakért. Nem kellett sok idő, míg szemet vetett a sejk istállójában álló csodálatos küllemű pej ménre, akit Ras el Fedowi-nak, azaz A Konok-nak hívtak. Az arab létére nagytermetű, 15 kéz magas (1 kéz = 4 hüvelyk = 10.16 cm) hátas annyira megtetszett a konzulnak, hogy vételi ajánlattal állt elő: hajlandó 300 aranyfontot, egy elegáns angol ház árát fizetni a sejknek a lóért. Mirza sejk először rábólintott az üzletre, ennyi pénzből rengeteg tevét, sátrat és persze új lovakat vehetett volna, de amikor a megbízottak elvitték hozzá a csillogó aranyakkal teli ládikót, meggondolta magát, rájött, hogy annyira szereti Ras el Fedowi-t, hogy nem tud tőle megválni. A kupecek dolguk végezetlenül tértek vissza Aleppo-ba.

A csalódott Darley tovább próbálkozott. Először egy, kettő, majd három lovat kínált cserébe, de a sejk hajthatatlan maradt. Véget is ért volna ezzel a történet, s az angol telivér fajta talán meg sem születik, de Darley konzul józan ítélőképességét valami elhomályosította, s ezzel a lóversenyzés ügye megmenekült. Megbízta tengerész barátait (Darley eredeti foglalkozása kereskedő volt), hogy szerezzék meg a lovat minden áron, ha kell lopják el. Ez történt. Ha nem is a legdicsőségesebb úton-módon, de 1704-ben megérkezett a ló a Yorkshire-i Aldby Park-ba, Darley birtokára. A sors furcsa fintora, hogy Darley Arabian sohasem versenyzett. 1719-ig fedezőménként szolgált, s nyugállományba vonulása után gondtalanul élt a Leeds városához közeli Darley-birtokon 1730-ban bekövetkezett haláláig.

Darley Arabian, Ras el Fedowi. Kicsit olyan érzésük van, mint amikor a Pozsony, és Bratislava neveket ízlelgetjük. Mohammed Bin Rashid Al Makhtoum sejk mégis Darley-nak nevezte el világméretű telivértenyésztő vállalkozását. Elegáns névválasztás. Ha a Ras el Fedowi-t választotta volna, lehet, hogy most nem érezne lelkiismeret furdalást néhány szentimentális turfbarát...

 

Történetünk második szereplője Bartlet's Childers (Darley Arabian – Betty Leedes). Keveset tudunk róla, de az bizonyos, hogy az 1716-ban született pej mén a Doncaster melletti Carr House ménesébéből származik. Többször is megváltoztatták nevét. Először Young Childers volt (tenyésztője Leonard Childers után), de ismerték őt Bleeding Childers-nek (Vérző Childers) is, vérzékenységi problémái miatt, de amikor John Bartlet megvásárolta, a ló neve elnyerte végső formáját: Bartlet's Childers. Akárcsak apja, Bartlet Childers sem versenyzett soha, de még tréningben sem állt, fedezőméni tevékenysége azonban hallatlanul fontos.

 

Több információ áll rendelkezésre a következő ló, Squirt (Bartlet Childers – Sister to Old Country Wench) életéről. William Metcalfe lova 1736-ban látta meg a napvilágot a Yorkshire-i Beverley-ben. Squirt sikeres versenykarriert futott be, de eladása után már nem tenyésztőjének, hanem tulajdonosának kereste a pénzt, akit Portmore 2. grófjának, Charles Colyear-nek hívtak. Hatszáz guinea életnyeremény megszerzése után, viszonylag hamar, 1740-ben vonult ménesbe, ahol csakhamar súlyosan megbetegedett. Ugyanaz a probléma jelentkezett nála, mint Overdose-nál, patairha gyulladást kapott, s Portmore gróf csak a lovászok könyörgésének engedve nem irtatta ki. Jól tette, mert a betegségből felépülve tovább fedezett, s így jött világra Marske, aki legjelentősebb valaha élt fedezőmének egyike.

 

Marske (Squirt – The Ruby Mare) 1750-ben született, tenyésztője a Yorkshire-i John Hutton volt, aki csakhamar eladta lovát Vilmosnak Cumberland hercegének, II. György fiának. Marske élete legnagyobb sikerét a Newmarket-i Jockey Club Plate megszerzésével aratta, helyezései azonban bőségesen behozták tartásának árát, bár anyagi gondjai nemigen lehettek Vilmos hercegnek, akit a történelem a „Mészáros” jelzővel is illet. Nem túl hízelgő ragadványnév, de katona ember létére nyilván igen büszke lehetett rá, főleg azért, mert, kérlelhetetlen ellenségei a jakobitáknak, adták neki.

 

A herceg halálakor, 1765-ben eladták összes lovát. Köztük volt Marske is, és vele együtt vezették ki az istállóból fiát, egy Eclipse nevű csikót is. Az apát potom 20 guinea-ért kótyavetyélték el, a yearling-ért (éves csikó) kicsit mélyebben kellett a zsebébe nyúnia a vevőnek, 75 guinea-t fizetett érte. Új tulajdonosa, egy másik Vilmos, William Wildman, egy egyszerű birkakereskedő, nem is sejtette, hogy milyen kincset érő lovakat szerzett. Az 1764. április 1-jén, napfogyatkozáskor (angolul eclipse) született mén mindeni idők egyik legjelentősebb versenylova lett. De itt még nem tartunk. Találni ugyanis olyan feljegyzést, amely szerint Eclipse pályafutását mezőgazdasági munkával kezdte, vagyis kocsit húzott és szántottak vele. Tréningbe ötévesen került, s Mr. Wildman a sikerek láttán biztosan csak hebegett-habogott, amikor megkérdezték tőle hol rejtegette eddig ezt a remek lovat.

 

Eclipse kezdeti győzelmein felbuzdulva, Wildman eladta Marske-ot, méghozzá jelentős profittal. Új gazdája Willoughby Bertie, Abingdon 4. grófja 1000 guinea-t fizetett a ménért. Marske ezután 100 guinea-ért fedezett, utódai százötven-négy versenyt nyertek, több, mint 71 ezer font sterlinget keresve gazdáiknak. Marske 1779-ben múlt ki, komoly nyomot hagyva maga után a lóversenyzés történetében.

 

De térjünk vissza kocsislovunkhoz. Eclipse (Marske – Spiletta) versenykarrierjét az említett okokból kifolyólag ötévesen kezdte. Overdose nagy őse tizennyolc versenyt futott, s egyszer sem tudták legyőzni. Azért kellett ménesbe küldeni, mert senki nem volt hajlandó indítani a lovát ellene. Másfél évet versenyzett. Korabeli beszámolók szerint rendkívül temperamentumos, szinte kezelhetetlen ló volt. Egyetlen ember tudta csak versenyben lovagolni, John Oakley, akit nem zavart, hogy Eclipse rendkívül szokatlan stílusban galoppozott, nyakát a föld felé előrenyújtva, orrát alig pár centivel a talaj felett tartva vágtatott szélvészként.

 

Eclipse méneséveire Denis O'Kelly százados tulajdonába került, ahol rendkívül sikeres ménként tevékenykedett. Hogy mennyire remek ivadékai születtek az jelzi, hogy az Eclipse apaságú lovaknak pluszterhet kellett vinniük minden versenyben. Soha nem volt ilyen szabály, s azóta sincs! Az esélyeket azonban nem lehetett máshogy kiegyenlíteni. Eclipse-szel kólika végzett 1784-ben. Ivadékai 344 versenyt nyertek, ez versenydíjakban kifejezve több, mint 174 ezer fontot jelentett.

 

Az apai vonal mentén haladva a következő ős Pot-8-os (Eclipse - Sportsmistress), aki szokatlan nevével hívja fel magára a figyelmet, arról már nem is beszélve, hogy élete hét szezonja alatt harmincnégy versenyt nyert. Sokáig nem volt törzskönyvezett neve, gondozói Potatoes-nak (Burgonyák) hívták, s egyszer, amikor azt mondta a headlad (főlovász) egyik beosztottjának, hogy írja fel krétával a ló becenevét etetővödrére, a naiv fiú ezt kanyarította oda: Potoooooooo, vagyis Pot és eight (nyolc) „O” betű. A félreértésen olyan jót derült a ló tulajdonosa, a már fent is említett Abingdon 4. grófja, hogy sietett a General Stud Book (Méneskönyv) vezetőjéhez, és e néven törzskönyveztette a sárga mént. Pot-8-os 1800-ig élt, huszonhét esztendősen engedték be a nagy égi karámba.

 

Waxy (Pot-8-os – Maria). Waxy-ről keveset tudunk, de ez mit sem von le abból a dicsőségből, hogy 1793-ban megnyerte az Epsom Derby-t. Tíz egyéb győzelem szerepel neve mellett. Tenyésztője Sir Ferdinando Poole volt.

 

Whalebone (Waxy – Penelope) egy tudatos tenyésztői program eredményeként született August Henry Fitzroy, Grafton 3. hercegének ménesében, Euston-ban, Suffolk grófságban. A XIX. század elején e ménes dominálta a lóversenyzést angol földön. 1802 és 1831 között huszonhat klasszikus versenyt nyertek az itt tenyésztett lovak. (Klasszikus versenynek öt futam számít Angliában, amelyeket háromévesen futnak a versenylovak: a Newmarket-i 2000 Guineas, és 1000 Guineas, az Epsom-ban rendezett Derby Stakes és The Oaks Stakes, valamint a Doncaster-i St. Leger.)

Ebből a sikersorozatból vette ki részét az 1807-ben született pej Whalebone is. Whalebone 1810-ben Bill Clift-tel nyergében megnyerte az Epsom Derby-t, de számos sikere volt még, amelyeket főleg négy mérföldön aratott. Overdose felmenőit vizsgálva a következő ló bemutatásakor elhagyjuk Angliát, s gondolatban áthajózunk a Zöld Szigetre.

 

Sir Hercules (Whalebone – Peri, 1826 – 1855). A kistermetű, sötétpej Sir Hercules Írországban született. Kétévesen hazájában veretlen, háromévesen Angliában harmadik a St. Leger-ben, de előtte megnyerte a Claret Stakes-et. Kisebb-nagyobb sikerei ötéves koráig tartottak, amikor ménesbe vonult, majdnem Amerikába, de az utolsó pillanatban mégsem rakták fel a hajóra, Mikóczy úr utólagos nagy örömére. Leghíresebb utóda Birdcatcher, aki történetünkből is kihagyhatatlan.

 

Birdcatcher (Sir Hercules – Guiccioli, 1833 – 1860). A tizenöt versenyéből hetet nyerő ír Birdcatcher csak a Curragh gyepén versenyzett. Három szezon után vonult ménesbe, ahol huszonhét éves koráig fedezett. Sajnos szomorú véget ért, mert ostoba tulajdonosa, akinek nevét nem tartjuk érdemesnek arra, hogy megemlítsük, utolsó, sikertelen fedezési kísérlete után agyonlövette.

 

The Baron (Birdcatcher – Echinda). A szintén ír tenyésztésű lónak csak a születési dátumát ismerjük. 1842-ben jött világra George Watts állatorvos birtokán, első szezonját Írországban abszolválta, majd amikor eladták John Scott-nak, Angliába került, s háromévesen megnyerte a St. Leger-t. Életében többször is gazdát cserélt, végül Franciaországban lelt új hazára, ahol sikeres fedezőménként működött, utódai Badeni Nagydíjat, Francia Kancadíjat és St. Leger-t is nyertek. A korabeli beszámolók szerint rendkívül nehezen kezelhető ló volt, valóságos szörnyeteg. Leghíresebb utóda Stockwell.

 

Stockwell (The Baron – Pocahontas, 1849 – 1871). Minden bizonnyal, a szülővárosáról elnevezett ló a fekete bárány Overdose családjában. Apjához hasonlóan agresszív volt, de ezen nem lepődött meg senki, mert anyja is rossz természetéről volt ismert. Ezen kívül a krónikák szerint még csúnya is volt („the very incarnation of ugliness” - csúnyaság megtestesítője), mozgása darabos. Futni azonban nagyon gyorsan tudott. Bebizonyította ezt 1852-ben, a 2000 Guineas megnyerésekor Newmarket-ben, a Great Yorkshire Stakes-ben, a Newmarket Stakes-ben, a St. Leger-ben, és jó néhány más versenyben. Tizenhat futásából tizenegyszer nyert, háromszor volt helyezve. A sárga mént 1855-ben küldték ménesbe, ahol rengeteg dicsőséget szerzett tulajdonosának, Brownlow Cecilnek, Exeter 2.márkijának. Az Emperor of Stallions-nak (Mének Császára) is becézett telivér hét alkalommal volt apamén champion az 1860-as években. Utódai közül kiemelkedik az 1863-as Hármas Korona nyerő Lord Lyon, és az Overdose megszületéséhez vezető vérvonal képviselője Doncaster. Összesen 1147 versenyt nyertek ivadékai, ebből tizenhét volt klasszikus.

 

Történetünket itt, a XIX. század derekán megszakítjuk. Féltávnál járunk. Adósak maradunk további másfél évszázad történetével, amelynek végén ott látjuk majd Mikóczy Zoltán kincsét, azt a lovat, akire túlzás és pátosz nélkül állítjuk egy egész nemzet büszke lehet. Akinek neve hallatán kihúzhatjuk magunkat és derűsen mosolyoghatunk, még akkor is, ha az angolul van. Mit is mondtunk az elején? Darley Arabian, Ras el Fedowi, Pozsony, Bratislava...

 

(folytatjuk)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr412222309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MISKY KÁROLY 2010.08.16. 12:27:05

Kivancsian varom a folytatast!!!
Ismet koszonet a szaraz statisztika erdekesse teteleert.
Kedves Pejko tolltars, Onnek irnia kell!! leendo (vagy multbeli) koteteinek egy torzsvasarloja mar biztosan van. Na, de komolyan!

Kovács Ödön Pejkó 2010.08.16. 12:43:25

Kedves Károly Bátyám! Nagyon köszönöm elismerő szavaidat, rengeteg inspirációt jelent számomra megtisztelő kommented.
süti beállítások módosítása