Magyar szempontból felemásra sikeredett a pozsonyi Derby Day. Overdose, Alfkona és Ideo révén három győzelmet is szereztünk, azonban a mély pályán Murano és Steady As A Rock is sérülést szenvedett.

Az első futamban két lovunk futott, mindketten először szerepeltek Pozsonyban. Az 1700 méteres hendikepben Zengős (A. Sanna) az ötödik, Brill (J. Hávlík) utolsó helyen végzett. Jót tett a távváltás Father’s Dreamnek (M. Rigo), aki a sprintfutamban a második helyet szerezte meg. A nap folyamán sajnos több sérülés is történt a felázott pályán, a legsúlyosabb ebben a futamban, amiről itt olvashatnak.

Magyar szempontból jól sikerült a csikófutam. Alfkona (V. Janácek) győzött, így a pej kanca élete eddigi két futásából kettőt nyerni tudott, Ballagó (A. Sanna) pedig a fizetős ötödik helyen végzett. Lehetetlen küldetésről beszéltem Rendezvous (Varga Z.) futása előtt, sajnos nem tévedtem, a négyéves mén a borzasztó erős mezőnyben csak a hetedik helyet tudta megszerezni.

Nem volt sikeres magyar szempontból a kancafutam. A két magyar telivér közvetlenül egymás mögött ért célba, Cemberlitas (Z. Smida) hatodik, Mezzanine (A. Sanna) hetedik. Igazából ez az eredmény csak Mezzanine szempontjából csalódás, a négyéves kanca pályafutása legrosszabb helyezését produkálta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És jött a futam, amit mi magyarok a legjobban vártunk, az 1000 méteres sprintverseny, Overdose visszatérése. Overdose (G. Hind) szokásához híven start után rögtön az élre állt és a kanyarban másfél hosszal járt a mezőny előtt. A célegyenesbe érve növelni is tudta előnyét, ami a távoszlopnál 2-3 hossz lehetett. A vége előtt százzal még másfél-két hossznyi volt az előny, amiből a célban maradt fél hossz, így az Alagi Rakéta tovább őrzi veretlenségét, 13 futás – 13 győzelem. A győzelem mértéke kisebb volt a korábban megszokottnál, de ne felejtsük, hogy Overdose 15 hónap kihagyás után lépett újra pályára. A lényeg, hogy győzni tudott, és ami legalább ennyire fontos, hogy egészségesen jött le a pályáról! Ez a tegnapi események fényében érdemes külön kiemelni. A magyar különítmény többi tagjának kevésbé sikerült a futam. Városbíró (V. Janácek) még éppen pénzért futott, ötödik lett, Mahiki (Varga Z.) csak kilencedik. Murano (A. Sanna) pedig sajnos be sem fejezte a versenyt, fel kellett tartani, mert futás közben megsérült.

Overdose győzelmét követően a következő futamban egy újabb magyar sikerben reménykedtünk, sajnos azonban az élet felülírta a forgatókönyvet. Ebben a futamban eredetileg két magyar telivér indult volna, azonba Bluff-öt lejelentették, így a favorit Steady As A Rock (Varga Z.) állt csak magyar tréningből startgépbe. A futam lefolyása a célegyenes előtti kanyarig olyan volt, amilyennek elképzeltük, akkor azonban annyit láttunk, hogy a 3-4 helyen futó telivérrel valami történt, lovasa feltartotta. Meg nem erősített információk szerint Steady ínszakadást szenvedett.*

Ilyen előzmények után következett a Szlovák Derby, ahol már a start előtt jött az első fontos információ, a favorit Talgadot ugyanis lejelentették (a másik lejelentett ló az az Action Boy volt, akit Varga Zoltán lovagolt volna). Tutanhamon (A. Sanna) azonban indult és gond nélkül beállt a startgépbe is. És magához képest jól sikerült a startja is, ugyan utolsóként jött el a géptől, de nem szedett össze komolyabb hátrányt. A verseny lefolyása aztán más volt, mint amilyenek Tutanhamon eddigi futásai voltak. Lovasa ugyanis már a kanyarban az élre állt az általában várásra lovagolt lóval, így a végén nem jönnie kellett, hanem megőriznie az előnyét, ami sajnos nem sikerült. A vége előtt 300-zal még Tutanhamon vezetett, a célban azonban a sötétpej ménnek meg kellett elégednie a harmadik hellyel. A Szlovák Derby befutási sorrendje: Innovator (M. Srnec) – Miracle Match (V. Janácek) – Tutanhamon (A. Sanna).

A derby utáni futamban nem volt magyar érdekeltség, a záróban viszont ketten is indultak. Pontosabban indultak volna, ha Holdfény hajlandó lett volna beállni a startgépbe, azonban a Kincsem Parkhoz hasonlóan ez itt Pozsonyban sem sikerült. Így Ideo (V. Janácek) volt az egyetlen magyar tréningből futó ló, ő viszont megnyerte az 1700 méteres futamot.

Három győzelem, egy második és egy harmadik hely, értékes helyezések, nem is rossz mérleg. Overdose győzelemmel tért vissza, ez tovább fokozza örömünket. A keserű szájízt a két sérülés jelenti, de reméljük, hogy Murano és Steady As A Rock mielőbb felépül. A győzteseknek gratulálunk a sérülteknek pedig jobbulást kívánunk!

*UPDATE - Steadynek szezám-csont törése van, szerdán műtik Üllőn az állatkórházban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr122160711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kupec 2010.07.19. 12:31:15

Bárki aki látta élőben, kérem írja meg milyen benyomást keltett a ló. Egészségesen futott? visszafogták a végén, vagy elfáradt nagyon? Ez a pálya mennyire befolyásolta a futását? milyen idénye lehet?

nolto 2010.07.19. 13:19:53

@Kupec:
Nem voltam ott a helyszínen, nekem a video alapján úgy tűnik, hogy az utolsó métereken, mikor a zsoké már látta, hogy nyerni fog, nem erőlteti annyira a lovat. Gondolom úgy volt vele, hogy nem számít fél vagy másfél hosszal nyeri a versenyt. Az biztos, hogy egészségesen futott, ezen a pályán nem kockáztattak volna, ha a ló nem száz százalékos. A pálya a héten pont Overdose miatt extra locsolást kapott, azonban este komoly eső volt arrafelé, ezért nagyon felázott a talaj, ez okozta a többi lónál a gondot.
A futam videoja:
www.video.zavodisko.sk/2010/7080.wmv
süti beállítások módosítása