Szerdától péntekig ismét Newmarket-re szegezi tekintetét az angol és a nemzetközi turfvilág. July Festival néven háromnapos mítinget szerveznek a lósport fővárosában. Két Group 1-es és három Group 2-es verseny mellet színvonalas keretprogram várja majd a July Racecourse (Júliusi Pálya) látogatóit, a versenysorozat csúcspontja a pénteki July Cup lesz.

Newmarket-ben két versenypálya van. A Rowley Mile Course és a July Racecourse, amelyet Bunburry Mile-nak is szoktak nevezni. Míg a Rowley Mile a lóversenyzést rajongásig szerető II. Károly lováról, Old Rowley-ról kapta a nevét (a királynak is ez volt a beceneve), a másik pályát Sir Charles Bunbury-ről nevezték el. Sir Charles-ot nem kell bemutatnunk a Távoszlop olvasóinak. Newmarket-ről szólva jegyezzük meg, hogy szintén Károly nevéhez fűződik az első mai szabályok szerint megrendezett futam megalapítása 1666-ban, amely a Town Plate nevet viselte. Viseli napjainkban is, minden év októberében futják.

A szerdai első napon két kiemelt versenyt ajánlunk olvasóink figyelmébe, mindkettőben a kancáké lesz a főszerep: Greenwich-i idő szerint 14.35-kor kezdődik a kétéves kancák sprintszáma, a G2-es Cherry Hinton Stakes, majd ezt követi 15.10-kor a hároméves és idősebb kancáknak kiírt G1-es Falmouth Stakes mérföldön.

 

Cherry Hinton Stakes

A díjat nem egy híres lóról nevezték el, hanem a Newmarket-hez igen közeli egyetemváros Cambridge egy csendes és elegáns külvárosáról, amelyet a XI. században befejezett Doomsday Book is megemlít, mint Szép Eddeva, II. Harald király feleségének egykori birtoka. Sajgó szívvel, de kihagyjuk a mélyebb helytörténeti elemzést, de annak nem bírunk ellenállni, hogy idebiggyesszük, hogy manapság a városrész prominens lakói közé tartozik többek között Syd Barrett, a Pink Floyd együttes egykori frontembere.

A versenyt 1947 óta rendezik meg minden esztendőben, az első nyerő Great Fun volt. A Cherry Hinton 1971-1996 között Group 3-asnak minősült, de jött az előléptetés, ma már csak egy fokozat választja el a legfelső kategóriától. Az itt remekelő kétévesek közül sokan nyertek klasszikus versenyeket a következő évben, közülük a legutóbbi, Attraction volt, aki 1000 Guineas-t tudott nyerni Angliában és Írországban is. A sötétpej Attraction (Efisio – Flirtation, Pursuit Of Love) a mai napig megmelengeti a lóversenybarátok szívét, hiszen a csapnivaló lábállású ló, mondhatni nem tudott egyenesen galoppozni. Ennek ellenére a legmagasabb osztályban futott, tizenöt startjából tíz versenyt nyert meg, kétszer volt helyezve és csaknem 900.000 fonttal gazdagította tulajdonosát, a skót Guy Innes-Kert, Roxburghe 10. hercegét.

A legeredményesebb zsoké Walter Swinburn volt e versenyben, négyszer nyert Top Socialite 1984, Kerrera 1988, Chicarica 1990, Red Carnival 1994 és Wannabe Grand 1998 nyergében. Két tréner osztozik az elsőségen. Henry Cecil Roussalka 1974, Diminuendo 1987, Chimes of Freedom 1989, és Musicale 1991, valamint Sir Michael Stoute, aki három sikerét Swinburn-nek köszönheti, illetve egyet Dazzle-nek, 1996-ban, akit Kieren Fallon lovagolt. (Henry Cecil az angol lóversenyzés legendás trénere, akinek népszerűsége senkiéhez nem hasonlítható. Fogjanak szavunkon olvasóink, ha felednénk, a szezon egy csendesebb hetében külön írást szentelünk a tízszeres angol champion idomárnak.)

Minden ló 8 stone 12 fontot (55.5 kg) visz, G1-es és G2-es győzelemért 3 font (1.5 kg) büntetés jár, de ez most nem sújt senkit.

Hat furlong-ot kell végiggaloppoznia annak a hét kétéves kancának, aki holnap startgépbe áll a July Racecourse-on. Nyeregbe száll az angol turf zsokéfenoménjainak színe-java, a jártatóban a trénerek krémje adja majd az utasítást.

A verseny jelenlegi favoritja Memory (4/5), aki Richard Hannon lot-jába tartozik, lovasa a tréner druszája Richard Hughes lesz. Richard-jaink a Highclere Stud színeit igyekeznek majd győzelemre vinni. A pej kanca, két futása után veretlenül áll a kihívás elé, első maiden győzelmét egy igen értékes Ascot-i G3-as sikerrel folytatta az Albany Stakes-ben, grandiózus, huszonkét lovas mezőnyben, ugyanerre a távra ugyanezzel a lovassal. Érthető a fogadói bizalom. A Highclere-i Ménes egyike Anglia leghíresebb méneseinek. A Berkshire-i birtokon a Carnarvon grófok gazdálkodnak. Fedezőménjeik közül Dr. Fong és Efisio hívták fel a figyelmet kiválló munkájukra a 2000-es években. (Az 1920-as években pedig George Edward Stanhope Molyneux Herbert, Carnarvon 5. grófja, igaz ő nem kiváló versenylovaival, hanem avval, hogy az általa finanszírozott ásatás megtalálta Tutanhamon fáraó sírját Luxorban.)

Írországból érkezik Radharcnaffaraige, ő a mezőny legrutinosabb lova. Öt startjából két győzelem született, ezekből egy G3-as siker. Az e versenyt követő, szintén G3-as versenyben csak negyedik lett, igaz alig két hete volt csak kipihenni Írországi győzelmét, mielőtt Ascot-ba érkezett. A fejedelmi mítingen három hosszra volt a mostani favorit Memory-tól az Albany Stakes-ben. Sok idő most sem állt rendelkezésre, hogy pihenjen, ráadásul jókorát kellett utaznia Newmarket-ig. Kevin Manning-en nem múlik majd a győzelem, az ír zsoké sokszor bizonyította, hogy neve érdemes arra, hogy a legjobbak között szerepeljen.

Frankie Dettori kék dresszt ölt majd a futam előtt, és Saeed Bin Suroor dobja majd nyeregbe. Lova, a könyveseknél 11/2-re álló Tanfeer jó sansz, annak ellenére, hogy egyetlen győzelmét csak egy Doncaster-i maiden-ben aratta alig két hete. Komoly favorit volt a St. Leger otthonában (4/6) és a bizalmat már első futására kéthosszas győzelemmel hálálta meg, szintén Frankie-vel a hátán.

A Newmarket-i Cheveley Park Stud, amely nem kevésbé híres a Highclere-inél optimizmusát azzal is szerette volna kifejezni, hogy Hooray (Hurrá) nevű lovát nevezte e versenybe. Szükség is lesz némi derűlátásra, mert a 12/1-hez álló kanca nyert már ugyan egyet, de azt a gyengébb versenyeknek otthont adó Kempton-i all weather-ön tette alig egy hónapja, s ezt a szereplést csak egy nyolcadik hellyel tudta folytatni a már kétszer is említett Ascot-i Albany-ben. Igaz nem volt túl messze Memory-tól (kicsivel több, mint 5 hossz), és mögötte is volt még jó néhány évjárattárs. A lovas most is ugyanaz, Seb Sanders, 1995 apprentisz championja, 2007 megosztott (Jamie Spencer) championja.

Az aktuális champion, a remek formában lovagoló Ryan Moore Sheik Ahmed Al Makhtoum-tól kapott felkérést, a mágnás Soraya nevű lovára. Soraya egy négylovas maiden-ben favoritként tudott nyerni egy hónapja Hamilton-ban, többet nem tudunk róla, hacsak azt nem, hogy apja, az amerikai tenyésztésű Elnadim 7 furlong-on remekelt annak idején. A 18/1-es kurzus véleményünk szerint mehet még lejjebb is.

Az imént említett Jamie Spencer Lily Again-re mázsál ki. A Paul Cole idomította sárga egy hónapja Kempton-ban tudta meg miért kapja a zabot, akkor rögtön nyert is. Chantilly-ba vitte innen útja, ahol a világsztár Christophe Soumillon ült rá, s ettől egycsapásra favorit is lett. A belga fiú biztos nem volt elégedetlen a verseny után, még úgy sem, hogy csak másodikok lettek. Egy hossz választotta el őket a nyerőtől. A táv ugyanaz, mint Franciaországban, világsztár most is akadt. A jó kurzus játékra buzdítja fogadót.

Serena's Pride esélyét tartják a fogadók a leghalványabbnak a szerdai futamban (25/1). Pedig a május közepe óta negyedszerre pályára lépő kanca, már most hasznosnak tűnik. Elsőre negyedik, utána egy győzelem, ami meghozta a tréner Alan Jarvis feleségének Ann asszonynak, a telivér tulajdonosának a futtatói kedvét, és költséget nem kímélve az Ascot-i Group 2-es Queen Mary-ben futtatta meg a lovat. Nem tudni ki félt jobban a másiktól, a szerény negyedik hely után: férj a feleségtől, feleség a férjtől, esetleg a lovas Kieren Fallon mindkettejüktől, minden esetre most itt vannak Newmarket-ben. De komolyra fordítva a szót, Ascot-ban 50/1-hez adták Serena's Pride-ot, s negyedik lett ugyan, de most még van egy teljes furlong-ja, hogy jobban kifussa magát, a nyerőtől is csupán kb. 5 és fél hossz választotta el. Talán a társaság sem olyan erős most és a nyeregben ismét az ír zseni Kieren Fallon ül.

A számok tükrében sem beszélhetünk szélsőségekről, kétéveseknél gyakrabban borulhat a papírforma, s az Angliában fogadók ne felejtsenek egy fontos tételt: a bukméker nem az ellenfeleink, hanem az ellenségeink, a számaik félrevezetőek is lehetnek.

Véleményünk: Memory, Lily Again, Soraya.

 

Falmouth Stakes

A holnapi nap nagy attrakciója az 1911-ben alapított Group 1-es Falmouth Stakes lesz Newmarket-ben. A futam névadója a hölgynek vélhető, de nagyon is férfiembert takaró Evelyn Boscawen, Falmouth 6. várgrófja, aki korának kiemelkedő tenyésztője és sportembere volt. Az első versenyt nem láthatta a derék főrend, fia Evelyn Edward Thomas állított emléket apjának a versennyel. A szokásos háborús éveket leszámítva minden évben megrendezték a futamot, igaz egy ideig Child Stakes-nek hívták. Nem gyermekjóléti intézkedéseknek volt ez köszönhető, hanem a Child's Bank 1975-től 1992-ig tartó szponzorációs tevékenységének. Miután a finánctőke távozott támogatói pozíciójából, visszatértek a kékvérűek. Eredetileg hároméves kancáknak szánták a versenyt, de 1974-ben ez a mai formájára változott. A besorolás sem volt mindig a mai, 1971-től 1987-ig G3-as, 1987-től 2004-ig G2-es volt a státusza, 2004 óta Group 1-es a verseny.

Az első nyerő Alice volt, s hosszú a listája a pompás kancáknak, akik nyerni tudtak. Közülük Sonic Lady és Soviet Song emelkedik ki, akik kétszer is remekeltek a futamban, egyikük 1986 és 1987 hőse, másikuk, a közelmúlt ünnepeltje 2004-ben és 2005-ben nem talált legyőzőre. Ne feledkezzünk meg a tavalyi nyerőről, Goldikova-ról sem, akinek versenyekben mutatott teljesítményét nehéz lesz felülmúlnia a következő generációknak.

A legsikeresebb zsoké ki lehetne más, mint az az ember, akinek teljesítményére alig találni szavakat, ő a megaklasszis Lester Piggott. Hét győzelem áll neve mellett: Sylphide 1957, Green Opal 1960, Chrona 1966, Vital Match 1969, Chalon 1982, Niche 1993, Lemon Souffle 1994.

Néha elgondolkodunk. Valóban mindenki átérezte, hogy kivel is tapos egy négyzetméternyi gyepet a Kincsem Parkban, amikor nálunk járt a mester? Tudta mindenki, hogy ki is pontosan az az őszes, remek kiállású úriember, akit mosolyogni csak kevesen láttak? Tudatára ébredt-e a közönség, hogy akkor, ott, csak egyvalaki volt méltó arra, hogy egy lapon említsék nevét vele, s az az egy valaki maga Overdose volt? Aligha hiszem...

De leszállva a fellegekből, itt a legsikeresebb tréner neve: Alec Taylor, Jr. A múlt század mestere hatszor vezethette vissza lovait a winner's circle-be, ők First Spear 1914, Tomatina 1919, Lady Ava 1920, Blue Lady 1921, Leighon Tor 1922 és Maid of Bath 1924 voltak. Waldorf Astor, Astor 2. várgrófja a rekorder tulajdonos, aki First Spear 1914, Point Duty 1929, Pennycross 1932, és Wheedler 1946 nevű lovainak köszönhette sikereit. A mérföldes versenybe a háromévesek 8 stone 10 fontot (kb. 56 kg), négyéves és idősebb ellenfeleik 9 stone 5 fontot (59.5 kg) visznek.

Az idei futamban nyolc telivér tulajdonosa reménykedik abban, hogy elnyerje a győztesnek járó 105.025 font sterlinget. Erre a legtöbb esélye a bukmékerek szerint a hároméves Lillie Langtry-nek (9/4) van. A Coronation Stakes nyerője, fantasztikus Ascot-i formáját készül újra futni, Johnny Murtagh-val nyergében. Lillie idén harmadszor startol, mindhárom versenye G1-es. A májusi ír 1000 Guineas-ben csak ötödik lett, de ezt a csorbát szépen kiköszörülte a királyi mítingen. Kétéves eredményei is relevánsnak tűnnek, már akkor bebizonyította, hogy remek ló. Nyert G3-at és G2-őt, megjárta a Santa Anita Parkot is, bár ott csak nyolcadik tudott lenni. Értékes második helyett szerzett az Ascot-i Albany Stakes-ben, s tavaly októberben megnyerte a Tattersall's Timeform Fillies' 800-at Newmarketben. Csak ez a győzelem több, mint 430.00 fontot hozott Sue Magnier, Michael Tabor, Derrick Smith triójának konyhájára. Aidan O'Brien formába lendült az Irish Derby első három helyének begyűjtésével, biztosak lehetünk benne, hogy Newmarket-be is győzni érkezett.

Komoly ellenfele lesz azonban az íreknek a francia Criquette Head-Marek asszony trenírozta Special Duty (7/2). A kanca eredményei lélegzet elállítóak. Kétévesen első futására Listed-ben második, G2-ben második. Jött az ugrás G1-re. Egy francia második helyet, a Newmarket-i Cheveley Park Stakes-ben elért győzelem követett. Idén Maisons-lafitte-ben G3-ban kezdte a bemelegítést egy harmadik hellyel. Ezt a lóversenyzés történetében példátlan két győzelem követte. Az angol 1000 Guineas-ben ugyan Jacquline Quest haladt át elsőnek a célon, de a steward-ok gyors tanácskozása megsemmisítette az eredményt, és Special Duty-t hozták ki nyerőnek. Ez eléggé hajmeresztő, de még nem a történet vége. Longchamp-ban a francia 1000 Guineas-en, a Poule d'Essai des Pouliches-ben ugyanez történt! A nyerő Liliside-ot hatodik helyre visszavetve, ismét Special Duty-t nyilvánították győztesnek. Hihetetlen történet, pedig igaz. A sors iróniája, hogy a Newmarket-i vétkes, Tom Queally (aki nekilovagolt Special Duty-nak) üli most a sárga kancát. Az eddigi töretlen bizalmat Stephane Pasquier-től úgy látszik megvonta Khalid Abdullah herceg. Vagy babonás lett. Vagy Stephane nem ért rá. Madamme Head-Marek bizakodó, a ló jól utazott, mint mindig, az egyetlen nehézséget abban látja, hogy lova még nem futott nála idősebbek ellen.

Strawberrydaiquiri, az Ascot-i Windsor Forest Stakes nyerője is ott lesz Newmarket-ben, hogy tovább növelje a Newsells Park Stud remek hírét, s hogy megörvendeztesse a néhai Claus Jacobs özvegyét, Renate Jacobs-ot jó szereplésével. A versenykarrierjét tavaly háromévesen kezdő szürke kanca három Listed-et nyert zsinórban, az év végi G1-es Newmarket-i Sun Chariot Stakes-et negyedikként abszolválta. A G2-es Dahlia Stakes-et fejhosszal nyerte, majd jött Ascot, ahol drámai csatában rövid fejhosszal nyert Spacious ellen, aki a Dahlia-ban harmadik volt. Strawberrydaiquiri 5/1-hez áll a kasszáknál. Szerintünk meg kell ragadni a nagylelkű odds-ot, remek formában van a ló és az istálló is. Ryan Moore neve, akin kívül soha senki nem ült versenyben a lovon szintén garancia a jó helyezésre, Sir Michael Stoute-ról ne is essék külön szó.

Az imént említett ötéves Spacious (10/1) a Cheveley Park Stud vörös, fehérszalagos dresszének szeretne dicsőséget szerezni. Élete tizennégy futásából csak kettő volt hendikep szintű, a többi mind Group verseny (kivéve egy Listed-et). Nyerni kétszer is tudott G2-ben, ez 2007-ben és tavaly történt, értékes helyezései Group 1-ben is voltak. Ő volt idén a Windsor Forest címvédője, és ismeri már a Falmouth Stakes hangulatát is, tavaly Goldikova mögött egy hosszal harmadik volt. Kieren Fallon ül ezúttal a lóra, s bár életükben először találkoznak, egy pénzes hely mindenképpen benne van a pakliban, már csak azért is, mert Spacious a táv specialistája, igazi kőkemény miler.

Rainfall (9/1) élete három versenyében szépen szerepelt ugyan, azonban rövidebb távokon érte el sikereit. Hendikepben kezdett idén 7 furlong-ra, ott nyert, Listed-ben második 6 furlon-os távon, majd a G3-as Ascot-i Jersey Stakes fejhosszas győzelme hozta meg Sheik Hamdan kedvét, hogy beírassa telivérét a mostani futamba. Frankie Dettori lesz a lovasa a hároméves pej kancának.

Mick Channon Music Show-t nyergeli a versenyre. A kanca eddigi hároméves versenyei nem alakultak az elvárások szerint, de a mester nem adta fel a G1-es próbálkozást. Idén ez lesz a harmadik. Az angol 1000 Guineas hatodik helyezettje, az ír 1000-es harmadikja, a Coronation Stakes negyedikje itt óhajt visszavágni. Richard Hughes még nem ült a lovon, lehet, hogy a lovascsere segít, de jegyezzük meg, hogy nem akárkik után kap lehetőséget, Ryan Moore és Kieren Fallon voltak elődei. Music Show győzelme esetén tízszeres pénz járna a nyertes fogadóknak.

A négyes szám szerepel majd a Coronation Stakes üdvöskéjének, a Lillie Langtry mögött másodikként befutó Gile Na Greine-nek (14/1) vistukján. Az Irish 1000 Guineas tizenkilenc indulója közül tizenhetedik helyezést elérő kancáról, a Curragh-i fiaskó ellenére elmondható, hogy óriási szíve van. Az angol 1000 Guineas-ben harmadik, úgy, hogy a bírói ítéletben ez szerepelt: „orrhosszal nyerve, fejhosszal harmadik”. Nagy dilemma Gile Na Greine, ha jól jön ki a verseny, Kevin Manning megdicsőülhet nyergében, s vele Jim Bolger is a lelátón.

A világutazó négyéves kanca Lahaleeb szélső esélyt képvisel angol fogadó sporttársaink véleménye szerint. Csupán 50/1-hez adják a Kanada, Szingapúr, Dubai, Franciaország, Íroroszág és Anglia pályáin otthonosan mozgó pej telivért. Minden Group kategóriában tudott már nyerni. Gyakorlatilag neki mindegy, csak futni lehessen, 7 furlongtól 1 mérföld 2 furlong-ig mindehol szerepelt már, több, mint 610.000 fontot keresett nem teljes három szezonja alatt. Trénere, Gerard Butler nyilván örül mert a ló tulajdonosa, Khalid Rahim igazi műkedvelőnek tűnik, aki nem helyez nagy nyomást az idomárra, s előfordul, hogy az eredmények is könnyebben jönnek így. A tisztes helytállásba vetett hit kitapintható, de a lóversenyzésben bármi megtörténhet, egy helytikettet nem ártana váltani a rafinált fogadóknak.

Véleményünk: Strawberrydaiquiri, Special Duty, Gile Na Greine.

 

-->

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr582134884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MISKY KÁROLY 2010.07.07. 12:03:40

Remek cikk, gratulalok Sporttars, ennel profibb irast nem is tudok elkepzelni, nagyon tetszenek az iras kozbeni kitekingetesek, elkalandozgatasok, tortenelmi szalak.
Ki, mirol hires még, ki, mit csinalt, mit kell tudni rola, olyat is ami nem feltetlen a loversenyzeshez kapcsolodik.
Igazi angol hangulatot araszt, a tradicio atitatja a szoveget. Mar nyomom is az "Add to betslip" gombot!

Kovács Ödön Pejkó 2010.07.07. 15:53:06

@MISKY KÁROLY: Nagyon köszönöm, kedves Károly bátyám.
süti beállítások módosítása