Mindenki a 88. Magyar Derby lázában ég e héten, de néhány gondolat erejéig térjünk vissza a zöld szigetre, és elevenítsük fel az Ír Derby említésre méltó pillanatait. A tizenegylovas mezőny tízlovasra zsugorodott vasárnapra, ugyanis a Godolphin istálló úgy döntött, hogy a pálya túl kemény Chabal-nak. Egy rövid és kiábrándító tőmondat, „No Betting” (nincs fogadás) szerepelt a ló neve mellett már kora reggel. Persze csak a fogadóknak és Kieren Fallon-nak volt ez csalódás. Ahmed Ajtebi, akit felmentettek kötelezettségvállalása alól, és ezúttal nem gazdájának, Mohammed sejknek, hanem Sultan Ali-nak lovagolt optimistán indult a Curragh irányába szállodájából.

A napi főfutam előtt essen néhány szó a keretprogram eseményeiről, ezen belül is Johnny Murtagh teljesítményéről, s biztosan sokan sejtik már, hogy miért pont az övéről.

Az első futam favoritjára Petronius Maximus-ra kimázsáló sztárlovas napja nem kezdődött biztatóan. A nap első finise előtt, annak éppen nekikészülve, alig hagyta el a 2 furlongos táblát, mikor Sydney Harbour lovasa Michael Cleeve balról meglökte az élen haladó párost, amitől Petronius Maximus megbotlott, és felbukott, átszakítva a barriert. Johnny fejjel a földbe csapódott. O'Brien mestert borbélya jó néhány új ősz hajszálat lát majd a legközelebbi alkalommal vendége fején, mert a csúnya bukás rosszabbul is végződhetett volna. De csak volna. Egy emberként sóhajtott fel a közönség és Írország, amikor a barrier és a pálya széle között meglátta a feltápászkodó zsokét, és az estéből felkelő, majd tovább galoppozó telivért. A Johnny arcát elborító vér még így is egy darabig kétségek közt hagyta a nézőket. Nem sokáig. Kevéssel 14 óra után már jókedvűen sétált ki a mázsaházból a jártató felé, hogy Sole Power nyergébe pattanjon. Az incidensről ráadásul ezt nyilatkozta: - Balra svengolt a lovam, kiment alóla a bal hátsó lába és elesett. Az első futamot megnyerő Cleeve csak nagyokat pislogott.

A második futamot csak hatodikként abszolváló Johnny Murtagh nem akármilyen fickó, rendkívül kemény fából faragták. Charminamix-szal a harmadik futamban tizennegyedik a húszlovas mezőnyben, a negyedikben, egy Group 2-es futamon Samuel Morse-n második úgy, hogy csak rövid fejhosszal kap ki Formosina-tól és az angol virtuóztól, Ryan Moore-tól. Az ötödik futamban a szélső esélyű Air Chief Marshall-on tizenkettedik, majd a nagy futamot megelőző Listed versenyben végre Murtagh-t és Emperor Claudius-t éltethette a publikum. Johnny tökéletes formába lendült, s zsokétársai már sejthették, nem sok keresni valójuk lesz a Derby-ben.

Tíz perccel 17 óra után kinyíltak a startgép ajtajai a felfokozott idegállapotban topogó telivérek előtt az Irish Derby-ben. Monterosso tört az élre, nyomában At First Sight, de mindketten hamar átadták a vezetést a pacemaker-nek (vezetőló), Bright Horizon-nak. Midas Touch, Coordinated Cut és Cape Blanco színei látszottak az élboj mögött. A helyből gyors Monterosso-t Dettori a mezőny hátsó fertályába fogta vissza. A remek tempót diktáló Bright Horizon-t féltávnál növelte előnyét, mögötte szép stílusban az ifjú Joe O'Brien a kitartó At First Sight-on. Hevesen vert az At First Sight-ot Epsomban megkedvelők szíve. Lehetséges, hogy akit megvertek Angliában, Írországban visszavág, ráadásul egy kamasszal nyergében? Hat furlong-nál sokan gondolhattak erre. A lovak sorrendje hátrébb alig változott: Midas Touch, Cape Blanco, Monterosso, Coordinated Cut, Carraiglawn, Puncher Clynch, Jan Vermeer utolsó előtti, Dubawi Phantom Ajtebi-vel sereghajtó.

A balkezes Curragh célegyenesére vezető kanyar közepe egy domb tetején van. Oda felhágva a kanyar másik felében lefelé galoppoznak a lovak a célegyenesig, hogy a hátralévő 3 és fél furlong-ot lovasaik parancsának engedelmeskedve szélsebes vágtában tegyék meg. Itt történt az első komoly sorrendi változás. Midas Touch kívülről elment At First Sight mellett, s hamar beérte a vezetőlovat is. Johnny Murtagh is tudta, hogy nem késlekedhet, a célegyenesbe érve már ott nyargalt Cape Blanco-n a vezető Midas Touch és honfitársa Colm O'Donoghue mögött. A 2 furlong-os táblánál, elindították lovaikat, akik úgy gondolták eleget ücsörögtek a nyeregben. A vezető Midas Touch-ot kívülről megtámadta Cape Blanco, és Monterosso is képbe került Dettorival. A belső falon Jan Vermeer tűnt fel, egyre gyorsabb vágtában.

A távoszlopnál fantasztikus küzdelem alakult ki. Midas Touch, Cape Blanco és Jan Vermeer galoppoztak fej-fejt, a zsokék mindent beleadtak, a végső küzdelmet láthattuk. Monterosso is gyorsnak tűnt, de kezdett lemaradni a vezető ír hármas mögött. Az utolsó 100-on centiméterről centiméterre került végül Cape Blanco Midas Touch elé, Jan Vermeer nem állta a sarat többé. Remek küzdelem után Johnny Murtagh és Cape Blanco lettek nap hősei, Midas Touch és Jan Vermeer előtt.

Aidan O'Brien nyolcadik derby-győzelmét ünnepelhette a futam után, ráadásul úgy, hogy 2006 óta ő uralja az Irish Derby-t. Örömét fokozta, hogy mindhárom helyezett ló nála áll idomításban. Johnny Murtagh negyedik derby-jét nyerte ír földön (emellett hármat nyert már Angliában és egyet az Egyesült Arab Emirátusokban is). A Jack Ronan ménesében született sárga mén, Cape Blanco (Galileo – Laurel Delight, Presidium) élete hat startjából ötödik győzelmét aratta. Nagy kérdőjel marad mindenki számára a Prix Du Jockey Club-ban mutatott tizedik helyezése. Derrick Smith tulajdonos most azon töri a fejét, hogy jó ötlet lenne-e a július közepi King George and Queen Elizabeth Stakes-ben Ascot-ban megfuttatni Cape Blanco-t Workforce ellen. A végső döntés még várat magára.

Hivatalos befutási sorrend: Cape Blanco, Midas Touch, Jan Vermeer.

Futottak még: Monteroso, At First Sight, Carraiglawn, Coordinated Cut, Puncher Clynch, Dubawi Phantom, Bright Horizon.

Bírói ítélet: félhosszal nyerve, 1 ½ hosszal harmadik, Monterosso, egy hosszal negyedik, At First Sight 3 hosszal ötödik, Carraiglawn nyakhosszal hatodik. A verseny lefutási ideje: 2 perc 28.68 másodperc. Talaj: good to firm.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr152123175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása