Írországban holnap mindenkit az foglalkoztat majd, ki nyeri a Derby-t. Foci ide vagy oda, az Ír Derby a szigetországban a legfontosabb sport- és társadalmi események közé tartozik. Mielőtt a tizenegylovas mezőnnyel megismerkednénk, nézzük hogyan alakult a verseny története.

 

A modern értelemben vett Ír Derby 1866 előtt nem létezett. O'Darby Stakes néven ugyan rendeztek versenyt 1817 és 1824 között, de sem ez, sem az 1848-tól néhány éven át ismét megtartott Curragh Derby nem tudott állandó helyet kivívni magának az akkortájt közelről sem rózsás helyzetű állam versenynaptárában. 1866-ban azonban három elszánt férfi, Thomas St. Lawrence, Howth 3. grófja, Sir James Molyneux Caulfeild, Charlemont 3. grófja és Henry Francis Seymour Moore, Drogheda 3. márkija kezükbe vették az irányítást, és következetes, szakértő munkájuk eredményeként szárba szökkent az Ír Derby-k történetének fája. A verseny első nyerője Selim volt.

 

Eleinte a versenynek nem volt túl nagy presztízse nemzetközi futtatók előtt. Ezt az magyarázza, hogy az ír szabályok más terheket írtak elő egyes versenyekben, mint Angliában vagy a Kontinesen. Például, amikor Orby, megnyerte az Epsom Derby-t, rá három hétre (a két derby között mindig három hét telik el) 9 stone helyett, 9 stone 8 fontot, közel két kilóval többet kellet vinnie a Curragh-n. Persze ez őt egyáltalán nem zavarta, megnyerte az Ír Derby-t is, Orby az első angol-ír duplázó a történelemben. Az 1908-as nyerő Wild Bouquet csak 7 stone 13 fontot (51 kilogramm) vitt a versenyben, ami nyugodtan mondjuk ki, abszurdum, még ha kancáról is van szó. Ír sporttársaink egészen 1946-ig gondolták ezt a rendszert elfogadhatónak, ekkor vezették be a nemzetközi szokásoknak megfelelő 9 stone méneknek, kancáknak 3 font engedmény, szabványnak is mondható rendszerét.

 

Talán másként alakult volna a verseny Haine és Zodiac számára 1924-ben és a Patriot King, Primero duónak is tíz évvel később, ha a terhek egységesítettek. Ők az Ír Derby történetének dead heat-esei (holtvereny).

A múlt század öreg ír turfrókáinak a szívét valószínűleg Ballymoss melengeti meg a legjobban. Az 1957-es nyerő Epsomban csak második tudott lenni, de Írországban korrigált, sőt Angliában megnyerte a St. Leger-t, de nemcsak azt, hanem az Eclipse Stakes-t, a King George VI & Queen Elizabeth Stakes-t és mintha e két ország már nem is lett volna elég ahhoz, hogy hőstetteinek számát növelje, Franciaországban elhódította az Prix de l’Arc de Triomphe babérjait is.

 

Igazi fejlődésnek 1962-ben indult a Derby, amikor jelentősen megnövelték a pénzdíjat. Már ezen a megemelt összegen osztozott két tulajdonostársával az amerikai énekes sztár Bing Crosby, aki 1965-ben Meadow Court győzelme után a winner's circle-ben dalra fakadt, és mindenki elragadtatására előadta "When Irish Eyes Are Smiling” (Amikor az ír szemek mosolyognak) című dalát. A belinkelt felvétel nem a pályán készült, de ha behunyjuk a szemünket hallhatjuk, amint a befutó hangorkánja megismétlődik az előadás után. https://www.youtube.com/watch?v=awkioQ8bkVI

Amikor azt imént azt mondtuk, "hogy mindenki elragadtatására", és "hangorkán", nem írtuk le híven a közönség érzéseit. Az amerikai születésű, angol-ír Crosby, akinek a karrierje töretlen maradt a rock megjelenése után is, több, mint félmilliárd lemezt adott el életében. 1948-ban egy tipikusan amerikai, de mégis sokatmondó felmérésen a világ legimádottabb emberének választották. E felmérésben, a futottak még kategóriában Harry Lillis „Bing” Crosby mögött közvetlenül  XII. Pius pápát találjuk... Bing Crosby igazi szupersztár volt, és Meadow Court is jól szolgálta őt. Az Ír Derby megnyerése kárpótlás volt az Epsom-i második helyért, a begyűjtött trófeák közé került később a King George is, és az említésre méltó eredmények közül, egy Doncaster-i St. Leger második hely kívánkozik még ide. És hogy ki volt az szerencsés lovas, aki elkísérhette mindenhová ezt a remek telivért? Most nem használunk jelzőket, csak a nevet írjuk ide mélységes alázattal: Lester Piggott.

 

Jöjjön most néhány száraz, de igen érdekes adat. Orby angol-ír duplázása után nem találunk telivért 1964-ig, aki ezt a teljesítményt tudta volna hozni. Akkor jött Santa Claus. Hogy milyen sokat jelent a pénzdíj megemelése ebben a sportágban, mutatja, hogy a 60-as évektől elkezdtek özönleni a jobbnál jobb lovak a derby-re. Gyarapodni kezdett az angol-ír dupla nyerők névsora is. Gyarapodni? Szárnyalni! Csak egy pillantást kell, hogy vessünk erre a névsorra, és máris láthatjuk, hogy a világ valaha élt legjobb lovainak névsorát olvassuk: Orby 1907, Santa Claus 1964, Nijinsky 1970, Grundy 1975, The Minstrel 1977, Sherley Heights 1978, Troy 1979, Shergar 1981, Sharastani 1986, Kahyasi 1988, Generous 1991, Commander in Chief 1993, Sindar 2000, Galileo 2001, High Chaparal 2002.

 

Nézzük az Irish Derby  rekorder zsokéját: Morny Wing a hatszoros nyerő Ballyheron 1921, Waygood 1923, Rock Star, ezt a szókapcsolatot először hallhatta a publikum 1930-ban, Rosewell 1938, Windsor Slipper 1942, Bright News 1946.

 

Aidan O'Brien a trénerek címvédője, hét győzelem áll neve mellett: Desert King 1997, Galileo 2001, High Chaparral 2002, Dylan Thomas 2006, Soldier of Fortune 2007, Frozen Fire 2008, Fame and Glory 2009.

 

A tulajdonosok közül, a szintén O'Brien mester érdekeltségébe tartozó Michael Tabor, a maga kilenc első helyével a bajnok: Desert King 1997, Montjeu 1999, Galileo 2001, High Chaparral 2002, Hurricane Run 2005, Dylan Thomas 2006, Soldier of Fortune 2007, Frozen Fire 2008, Fame and Glory 2009.

 

Hogy sikerül-e tovább gyarapítani a fentebb látható fantasztikus eredményt O'Brian-éknek eldől majd holnap. Nézzük az állva maradt telivérek listáját, akik tudásuk legjavát és még egy kicsivel többet adnak majd holnap 17.10 után a Curragh-i turfon.

 

Nem duplázhat idén az Epsom-i hős, Workforce, mert Abdullah herceg úgy döntöt, a júliusi King George-ban több keresni valója lesz majd a remek sárgának. A megmaradt tizenegy induló mén többsége régi ismerősei a Távoszlop olvasóinak, talán vannak már kedvencek is.

 

Aidan O'Brien mindent megtesz, hogy fenntartsa az Ír Derby-ben elért dominanciát, öt lovat indít Ballydoyle. Johnny Murtagh sokáig gondolkodott, hogy kit válasszon, de végül is Cape Blanco mellett döntött. „Tough decision”, nehéz döntés volt Johnny szerint a választás, de bízik a ló győzelmében, és bíznak a fogadók is. A bukik 5/2-höz adják a Dante Stakes nyerőjét, aki a Prix Du Jockey Club-ban csak a szerény tizedik hellyel kellett, hogy beérje az ír topzsokéval hátán.

Az istálló második legerősebb lova a kasszáknál Jan Vermeer (4/1). James Heffernan-ről már megállapítottuk az Epsom Derby kapcsán, hogy remek formában van, tavaly és idén is második lett az Angol Derby-ben, karrierje csúcsára ért, de semmi nem zárja ki, hogy a legmagasabb pontjára is. At First Sight második helye fájhatott a bukiknak. Ráadásul tudjuk, hogy Jan Vermeer két patkót is elveszített Epsomban, így is negyedik lett. Nagyon vigyázni kell a pej ménre, apja Montjeu nem ismert kegyelmet tizenegy éve, a pakliban benne a van a győzelem.

Kire kell vigyáznia még a fogadónak? Természetesen At First Sight-ra. Ráadásul beindul a fantáziánk, ha látjuk, hogy a remek telivérre nem mást, mint Joseph O'Brien-t, a mester tizenhét esztendős fiát írták ki. Joe-nak nem ez az első derby-je, tavaly már belekóstolt a végletekig fokozott izgalmakba az Ír Derby-ben, s bár a tizedik hely jutott csak neki, borítékolható, hogy nem lesz ez így örök életére. Tegnap már nyert egy versenyt a Derby Míting-en (Luttrel Lady 14/1), önbizalma a helyén van az ifjú trónkövetelőnek.

Midas Touch-ra Colm O'Donaghue mázsál majd ki. Az Epsom-i ötödik ló nem létező blinkers-ére már kitűzhetett egy G2-es derby-próbát, bízhatnak javulásában az írek, és a könyvesek is. Egy font elhelyezése hét nyerésével kecsegteti a játékosokat.

Az istálló ötödik lova Bright Horizon, akit Sean Levey ül, vezető ló lesz. Nem mondták ki egyértelműen, de a neve mellet szereplő 100/1, ezt jelzi. Persze At First Sight is ennyin állt Epsom-ban... Az idei két hendikep győzelem meglátjuk mire lesz majd elég holnap.

 

Jim Bolger két lovat nyergel holnap. Puncher Clynch (20/1) áll jobban jelenleg. Az 1992-ben St. Jovite-tal nyerő ír mester jó küzdőszelleműként jellemzi pej ménjét, meg van győződve jó szerepléséről. A tulajdonosok Kevin Manning-et kérték fel feladat teljesítésére. Puncer Clynch idén még két futásából veretlen, ráadásul az áprilisi Leopardstown-i G3-as Ballysax Stakes-ben At First Sight-ot győzte le rövid fejhosszal.

A másik Bolger ló, a pej, Rock of Gibraltar ivadék, Carraiglawn (25/1). Az eddig mérföldön, de főleg mérföld 2 furlong-on (2000 méter) futó ló jól fogja bírni a megemelt távot trénere szerint, de Bolger hozzátette azt is, hogy, mint minden Rock of Gibraltar utód, apjukkal ellentétben, lehet, hogy ő is csak négyévesen mutatja majd meg, mire képes igazán. Carraiglawn legutóbbi Listed győzelme, a neve mellet szereplő két második és az ezt követő két első hely a kontrajátékosok fantáziáját mozgatja meg igazán. Nem rossz helyesély.

 

A hét iménti ír ló három Dubai-i ellenféllel találkozik. A verseny második favoritja Monterosso, akit lovasa is ajánl. Sheik Hamdan Bin Mohamed Al Makhtoum sötétzöld dresszét Frankie Dettori, a talján fenomén ölti magára, s ha nem húzza nagyon szemére a veres sapkát, még meglepetést is okozhat az íreknek. A Mark Johnston idomította pejkó csak egy Group kategóriájú versenyt futott életében, azt meg is nyerte (King Edward VII Stakes, Ascot). A többi hendikep volt, de a négy győzelem, két második hely (elsőre futására csak ötödik lett Monterosso) elgondolkodtatja a szemlélőt. Sheik Hamdan utónevezéssel íratta be lovát a versenybe, s hogy ez a mágnás virtusa volt-e, vagy racionális döntés, eldől holnap.

 

Kék színű dresszt ölt magára ismét az ír fenegyerek, Kieren Francis Fallon. Sheik Mohamed kérte erre, aki mostanában szívesen foglalkoztatja a világsztárt. Fallon alatt Chabal-nak kell majd bebizonyítania, hogy a Dante negyedik helye csak kisiklás volt, s hogy az áprilisi Sandown-i Group 3-as első helye mutatja az igazi formáját. Azt mérföld 2 furlong-ra nyerte. Már megállapítottuk, s a jövőben is elmondjuk majd sokszor: Kieren kezében akármi megtörténhet egy lóval, még akkor is, ha erre csak 16/1 esély van, mint holnap.

 

Dubawi Phantom-nak minden magyar turfbarát drukkolhat, mert nem mást, mint a hazai ranglistán is előkelő helyezést elfoglaló barátunkat, Ahmed Ajtebi-t láthatjuk majd a nyeregben. A rendkívül szerény és rokonszenves Dubai-i lovas beérte most egy 50/1-re álló lóval. Honfitársa, a tulajdonos Sultan Ali, akit fejedelmi neve ellenére egyszerűen csak mister-nek titulálnak, jó vásárt csinált. Ahmed-et egyedi stílusa, végtelen küzdeni akarása már jó néhányszor segítette győzelemre. Ahmed Ajtebi – és írjuk is le először magyar becenevét, ne csak a szájhagyomány terjessze azt, ahogy a Kincsem Parkban és Alagon emlegetik őt – "Ács Tibi" szíve és vérbeli sportemberhez méltó hozzáállása, remek irányba kormányozzák pályafutását. Pénzes helyét biztosítottnak látjuk.

 

Ha a lóverseny a nemzetek sportja lenne, Anglia azért drukkolna, hogy Coordinated Cut győzni tudjon Írországban. Az idei első futását hendikepszinten nyerő, másik Montjeu mén nem hozta a formáját a Dante-ban, ott harmadik, a rendkívül erős Epsom Derby-ben hetedik. Jamie Spencer-t láthatjuk ismét a zöld csillagos dresszben, s Michael Bell adja majd neki az utasítást. Coordinated Cut 14/1-hez áll a kasszáknál, javulnia kell, még a pénzes helyezésért is.

 

Joe Stewart, a pálya gondnoka szerint nem lesz panasz a talajra, ha szombat este nem esik az eső, locsolnak majd.

 

Véleményünk:

 

Cape Blanco,At First Sight, Monterosso, Jan Vermeer.


 
 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr912111897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása