Tutanhamon: folytatódik a fényes győzelmi sorozat?

Már csak másfél hét van hátra július első vasárnapjáig, mikor legjobb hároméveseink lépnek a Kincsem Park gyepére, hisz ekkor rendezik a 88. Magyar Derbyt. Ennek kapcsán tekintsük át a magyar tréningből nevezett telivérek eddigi pályafutását:

Álmos – győzelemmel kezdte az idei szezont, egy 1600 méteres negyedosztályú hendikepet sikerült nagy küzdelemben megnyernie. Ezután 1800-on két derbynevezett telivér mögött egy harmadik hely, majd a 2000 méteres Júniusi Díjban már-már nyerőnek látszik, mikor Pius Ahmed Ajtebi fantasztikus lovaglásának köszönhetően az utolsó métereken megelőzi őt. Formája folyamatosan javul, legutóbb már 67,5-re értékelte a hendikepper.

Attestation – a pej kanca Angliából került hazánkba, első futására jó lovakat verve istállótársa Emperor’s Stride mögött volt második, majd kisebb sérülés miatt majd’ két hónap kihagyás után biztosan nyert egy nyeretlen versenyt. Mindkét versenyt 1600 méterre futották, nagy kérdés, hogy mit szól majd a derby 2400 méteres távjához.

Bombajó – idei legjobb eredménye egy harmadik hely az 1400 méteres Erdődyben. A Nemzeti Díjban nyolcadik, majd az Alagiban hatodik, legmagasabb formája 62, ezt utolsó futására az Alagi Díjban érte el.

Chimborasso – kétévesen Kincsem Park-béli bemutatkozó futásánál nagy stílusban lesétálta a mezőnyt, majd háromévesen első futására biztosan nyert 1900 méterre. Utána még egy placc Ebreichsdorfban, azóta azonban két helyezetlen futás. Legmagasabb száma 73, ezt azonban még áprilisban kapta, legutóbb a Nemzeti Díjban 52-re értékelte a hendikepper.

Emperor's Stride – a Gyolai Horse Racing derbyreménysége két fölényes győzelemmel kezdte az évet, utána a Millenniumi Díjban egyetlen háromévesként a harmadik helyet szerezte meg. Majd az emlékezetes Alagi Díj következett, ahol az utolsó galoppugrásokig győztesnek tűnt, végül Tutanhamon mögött meg kellett elégednie a második hellyel. Bemutatkozó futásától eltekintve 70,5-nél rosszabb számot még nem kapott!

Fanbuddystatic – az évet két második hellyel kezdő sötétpej mén még nyeretlen. Két jó futást követően a Nemzeti Díjban hatodik volt, majd egy II. osztályú hendikepben helyezetlen. Legmagasabb száma 65,5, ezt azonban még az első futására kapta.

Hadúr – csikóként két győzelemmel kezdett, majd ősszel gyengébben teljesített. Idén egy hendikepgyőzelemmel indított, majd az Alagi Díjban épp csak lemaradt a dobogóról. Legmagasabb száma 67, ezt legutóbbi futására, az eddig futott leghosszabb távon (2000 méter) érte el.

Holdfény – a Starborough kanca felkészülését sérülések hátráltatták, ennek köszönhetően pályafutása alatt mindössze kétszer tudott futni. Mindkétszer a második helyet szerezte meg, legutóbb 1900 méterre csak a kancadíj harmadik Palmilla verte, igaz ő hosszak özönével.

Jezsuita – az ESDE-s ló tavaly a Szt. László Díjban második, majd idén egészségügyi problémák miatt csak május végén kezd versenyezni. A bemutatkozás harmadik helyét két osztállyal feljebb egy második hely követi, majd a Júniusi Díjban csalódást okozva az utolsó helyen érkezik be.

Kevios – egy második hellyel mutatkozott be, majd egy könnyű győzelemmel folytatta pályafutását. Aztán jött a 2000 méteres Júniusi Díj, ami számára is a rémálom kategóriába tartozik, ugyanis a 7. hellyel kellett beérnie.

Letty – „…a ló nem gép. De Letty talán mégis az..” ez a gondolat Nagyváry Andreától származik, és azt hiszem tökéletesen jellemzi ezt a kőkemény kancát. Kőkemény, mert a derby 53 nap alatt a hatodik futása lesz, úgy hogy közben „mellékesen” beutazza fél Európát (Avenches-Freuenfeld-Pozsony-Budapest-Freuenfeld-Budapest). Pályafutása során 10 futásból 3 első, 5 második és 2 harmadik hely. Megnyerte a Kétévesek Kritériumát, a Hazafi és a Magyar Kancadíjat, második lett a Svájci Derbyben. Ha nem egy kancáról lenne szó, akkor gondolkodás nélkül a derby első számú esélyesének titulálnám, de ne felejtsük, hogy a „gyengébbik nem” képviselője legutóbb 1973-ban hódította el a kékszalagot.

Mick Titho – francia tenyésztésű mén. A szezon talán legerősebb nyeretlen versenyében mutatkozott be, ott az 5. helyen végzett. Utána a hónapokról elnevezett díjakban futott, Áprilist és Májust megnyerte, a Júniusi Díjban harmadik. Legmagasabb formája 72,5, ezt 1900 méteren érte el.

Midalgo – a Nemzeti Díj meglepetéslova, a 2006-os derby 3. Magambo anyai testvére. A Nemzeti után nem tudta megismételni nagyszerű helyezését, két helyezetlen futás következett. Utolsó futása a sokak számára keserű emlékű Júniusi Díj volt, ahol elért formája bő húsz kilóval elmaradt a Nemzetiben megállapított 76-nál.

Midnight – a Telivér Farm magyar tenyésztésű ménje első versenyében megkésve is fölényesen győzött, azóta azonban meg sem közelítette akkori teljesítményét. Legrosszabb eredményét hol máshol érte el, mint a Júniusi Díjban, ahol az utolsó előtti helyen érkezett célba. Legmagasabb formája 57 kg.

Rossano – a katasztrofális idei bemutatkozást egy második és egy negyedik hely követte. Legmagasabb száma 61,5, ami az alacsonyabb formák közé tartozik, ezt azonban legutóbbi futására 2000 méteren érte el.

Stewart – a Telivér Farm másik indulója, aki a Nemzeti Díj helyezetlen futása után a 400 méterrel hosszabb Alagiban már pénzért futott. Legmagasabb formája 63,5, amit a már említett Alagi Díjban ért el.

Tutanhamon – talán nem túlzok, ha azt mondom, ő a derby legnagyobb esélyese. Az M&S Racing sötétpej ménjének pályafutása imponáló; 5 futásból négy győzelem és egy harmadik hely, ebből idén 3 futás – 3 győzelem. Megnyerte 1400-ra az Erdődyt, 1600-ra a Nemzetit, 2000-re az Alagit. Ez utóbbit a vártnál nehezebben, fantasztikus küzdelemben, az utolsó métereken verve Emperor’s Stride-ot.

Unico – a francia tenyésztésű mént tavasszal mintha kicserélték volna. Az addig minden futására helyezetlen lovat az Áprilisi Díj óta nem lehet letaszítani a dobogóról, legutóbb az Alagi Díjban volt harmadik. Legmagasabb formája: 70.

Külföldről négy telivért neveztek a derbyre, egy hét múlva már tudni fogjuk, hogy a Dr Gile, Matriks, Peer Cooper, Tantarella négyesből mely lovat/lovakat láthatjuk futni a versenyben. És ha már a lovasokról is lesz információnk, újra jelentkezünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr372104488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása